Naprawdę bardzo fajne autko. Ja osobiście wybrałbym wersję 1.4 16V ale z 1.2 12 V nie ma co robić paniki - ładnie sie zbiera i polecam :)
Silniczek 1.2 12 V - mogłoby się wydawać ze do takiego autka to za mało - byłem przed zakupem bardzo sceptyczny - ale skoro miała jeździć tym kobieta do pracy - mówimy może starczy :). I tu zaskoczenie - naprawde autko jest żwawe. BArdzo dobra elastyczność - jak jedzie się 60-70 do 120 jest naprawde chwila. Wcześniej mieliścmy Fiata Brava 1.4 - to naprawde dużo dużo gorzej. Jeszcze wczęsniej miałem Ibizę 96 rok 1.4 60 KM i też myślę ze jest gorzej od tej nowej ibizki.
Chodzi jak masło - krótki lewarek - bardzo przyjemnie - nie miąłem problemu ze wstecznym biegu jak to wyczytałem gdzies tutaj wcześniej.
Bardzo sztywno - takie pseudo sportowe zawieszenie - ładnie wchodzi w zakręty. Bardzo precyzyjnie się jeździ.
Do przodu owszem ładnie - do tyłu niestety dość słabo - kwestia sporotwej sylwetki wydaje mi się - no cóż - da sie tym parkowac bez przesady :)
Bardzo ładny kokpit wszystok pod ręką. Może klimatronik powinien być wyżej. A tak to naprawde funkcjonalnie w środku.
Jest klimatronik który działa bez zarzutu. Ogrzewania jeszcze w zimę nie testowaliśmy - ale po próbnych nawiewach widzę zę nie bedzie problemu.
mam 190 i prawie 100kg wagi :)- z przodu siedzi się komfortowo na siedzeniu kierowcy i pasażera. Z tyłu - cóż - niezbyt - dodatkowo mam wrażenie że zaoszczędzili troche miejsca na bagażnik (o dziwo sporawy) względem tylnich siedzeń. Usiąść usiadłem - ale podróż dłuższa na tylnich siedzeniach dla chłopa 190 to gwarantowane zmęczenie.
na wolnych obrotach bardzo autko cichutkie. Przy silniczku 1.2 tak powyżej 110 km/h - da się słyszeć silnik - ale nie ma sie co dziwić bo jest już 3.200 rpm. Ale i tak jestem zadowolony.
1.2 12 V - to nie może palić dużo :) Zależne od jazdy - ale jak ktoś jeździ normalnie to wychodzi 6.5 - 6.8 na 100.
Nic poważnego się nie zepsuło - trzeba było wymienić łożyska z tyłu - jedno i drugie w razie czego - poza tym - od czasu do czasu pali się ikonka silnika - Check Engine - po początkowej panice - dowiedzieliśmy sie że samochodzi jest najeżony sondami i czujnikami - które wskazują np. brak stanu płynu do spryskiwacza, i inne naprawde głupotki.
nie było i mam nadzieje że nie będzie ;)
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 85KM 63kW