: Zdecydowanie udana jednostka napędowa... Na postoju praktycznie niesłyszalna, elastyczna, bardzo ekonomiczna, w oleju nie gustuje.
Naprawdę udane auto, o niebanalnym wyglądzie, ze świetnym silnikiem bardzo dobrze trzymające się drogi... Niestety nieco kiepsko wykończone w środku - same twarde plastiki podatne na zarysowania, trzeszczą na każdej dziurze i wyboju.
Cichy, ekonomiczny, elastyczny... Złego słowa na temat silnika nie mogę powiedzieć.
Byłoby doskonale, gdyby nie fakt, że często wsteczny nie chciał wejść za pierwszym razem. Poza tym nie mam innych zastrzeżeń.
Miałem wersję SportRider, więc nieco bardziej usztywnioną, dodatkowo z oponami 205/45/16, w związku z czym Ibi trzymała się drogi rewelacyjnie kosztem wyczuwania każdej nierówności na drodze... ale mi to odpowiadało.
Nie mam zastrzeżeń.
Jak to w koncernie VW - wsiadam, wszystko mam pod ręką i operuję intuicyjnie.
Jedyny minus to wielkość schowka po stronie pasażera - zdecydowanie za mały - ale to standard w grupie VW.
Dla pasażerów z przodu przestrzeń w zupełności wystarcza... Z tyłu trochę gorzej, ale w końcu to tylko mały hatchback i nie ma służyć do codziennych przewozów 5. osób na 200km trasie.
Nad tym punktem Seat mógłby trochę popracować. Często słychać chociażby \"świszczenie\" wiatru w okolicach uszczelek drzwi.
W tym aspekcie Ibiza okazała się idealna - zużycie paliwa kształtuje się na naprawdę niskim poziomie, jeśli przestrzega się choć minimum zasad ecodrivingu. Mimo opon 205/45 nierzadko udało mi się uzyskiwać wynik 7,2l/100km w mieście z klimatyzacją, co uważam za rewelacyjny wynik.
Zdecydowanie polecam, jeśli ktoś nie zwraca uwagi na drobiazgi, jak kiepskie wykończenie wnętrza i irytujące dźwięki.
Z drobiazgów to usterka komputera pokładowego, który notorycznie pokazywał \"INSP\". Po wymianie problem ustał.
Przez dwa lata użytkowania nie przytrafiło się nic poważnego.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 85KM 63kW