Ocena kierowcy - Seat Ibiza III

Silnik 1.4 16V 85KM 63kW
Rok produkcji 2008
Seat Ibiza III 1.4 16V 85KM 63kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Chyba tylko piękny wygląd zewnętrzny.
Nie polecam. Żałuję, że się zdecydowałem ponownie na SEATA. Jakość wykonania, twarde plastiki, tragiczny silnik, wysokie spalanie, nie profesjonalny serwis, a to wszystko za 41 tyś zł. Bardziej by się opłacało kupić coś używanego, ale lepiej wykonanego.
Silnik jest tragiczny. Po prostu mułowaty w samym serwisie przyznali, że nowe silniki w porównaniu ze starymi (np. 1,4 60KM) są powolne. Trzeba ciągnąć do 5000 obrotów żeby jakoś przyspieszać. Na mniejszych obrotach zero przyspieszenia i to w dodatku jest 85 KM !!!!
Biegi wchodzą bardzo dobrze poza wstecznym. Jak chcesz szybko wrzucić wsteczny to zapomnij.
Dobrze się prowadzi i trzyma drogi, ale felgi 16 cale i zestrojenie tego zawieszenie na polskie drogi to pomyłka.
Nie narzekam. Bez problemy można wyczuć maskę ...
Wszystko na swoim miejscu, ale zdecydowanie za nisko pokrętła od nawiewów, a prawą nogą uderza się o wysunięty kokpit, kto jeździł wie o co chodzi. Jak zacząłem nią jeździć miałem sine kolano i nie wiedziałem od czego.....
Nic specjalnego bardzo długo się nagrzewa w porównaniu do cordoby, za to klimatyzacja super.
Z przodu ok, ale z tyłu miejsca brak i bardzo mały bagażnik.
Powyżej 100 robi się głośno. I słychać jakby powietrze wchodziło do środka, taki świst nie wiem czy to tak ma być bo w cordobie tak nie było.
Na Pb 98 spalanie do zaakceptowania, ale na LPG instalacja w salonie powyżej10 litrów na 100, a 60% drogi to trasa. Nie polecam zakładać LPG. Miałem dopiero jeden przegląd i to w jakiejś promocji zapłaciłem 400 zł robili przegląd od 11 do 21 !!!!!!!!!!!!!!!!! i jeszcze nie naprawili odcięcia zapłonu który sami popsuli przy naprawianiu regulacji temperatury która nie działała od nowości....
Dobre wyposażenie, ale jest tyle drobiazgów i problemów z serwisem, że pozbyłbym się tego samochodu.
Ibiza chyba nie odziedziczyła po porzedniczce niezawodności i jakości wykonania. Po pierwsze zamykanie drzwi mam wrażenie jakbym otwierał poloneza ciężko i z hałasem to samo zamykanie. Od początku popsuta była regulacja temperatury, nie dochodziło do czerwonej kropki. Po 4 tyś zaczęła się łuszczyć skórzana kierownica, pojechałem do serwisu a tam Pan z uśmiechem mi mówi że uznali reklamację (jakby nie było to oczywiste !!!!). Trzecia sprawa brak kubka na napoje ! musieli mi domontowywać za 190 zł. W miejsce kubka była wstawiona zaślepka, w wersji SRC producent postanowił nie montować kubka ( kawałka plastiku wykonanego w Chinach za góra 2 zł!!!!)Czemu miało służyć takie posunięcie nie wiem sam sprzedawca w salonie był zdziwiony, że w Cordobie nowej jest , a w Ibizie nie ma.Po czwarte samochód miał zarysowania które zostały zawoskowane na myjni i wyszły po pierwszym myciu, musiałem reklamować i jechać na polerkę. Zaparowywują lampy z tyłu podobno tak ma być.
Narazie poważnych nie było.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 85KM 63kW [l/100km]

7,3