Ocena kierowcy - Seat Ibiza III

Niuniu72, 19 lat temu
Silnik 1.4 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 2002
Seat Ibiza III 1.4 16V 75KM 55kW 2001-2006 - Oceń swoje auto
To jest samochód który spełnia moje oczekiwania w zupełności.
Silnik przyjemnie "mruczy" i jest dość elastyczny, co wynika z miarę dużego skoku tłoka. Nie muszę zbyt często zmieniać biegów podczas jazdy po mieście. Przy benzynie 98 pracujesze ciut ciszej :) Chyba jedyna jego wada to przepustnica i nie obędzie się co 15 tyś z jej czyszczeniem.
Biegi wchodzą idealnie, brak jakichkolwiek uwag.
Dobrze trzyma się drogi, zawieszenie trwarde ale mnie osobiście takie odpowiada. Samochód pod pełną jest zawsze pod kontrolą kierowcy.
Wszędzie zapewniona dobra widoczność, no może czasami przednie słupki zbyt przysłaniają widoczność.
Wszystko na swoim miejscu, pod ręką, nie trzeba wiele nauki aby zapoznać się z działaniem i funkcjonowaniem wszystkiego w co wyposazyła samochód fabryka. Praktycznie po kilu dniach obsługuje się samochód intuicyjnie.
Mnie nie zawiodał, w zimę przy ostrych mrozach samochód nagrzewa się na max po ok 5 km. W lato wentylacja działa dobrze, ale niestety przy gorących klimatach bez klimatyzacji się nie obejdzie.
Wystarczy do wygodnej jazdy dla 5-ciu dorosłych osób, bez jakich kolwiek manewrów fotelami, z przesuwaniem odchylaniem itp itd.
Cichy i przyjemny, dla mnie ciszej niż w podobnej klasy Oplach, Skodach, Peugeot´ach itd. Tak jak ma być.
Jak na ten silnik i moc spalanie średnie na poziomie 6 litrów. Mam komputer pokładowy (gratis od fabryki) i wiem że nawet potrafi spalanie być na poziomie jak jadę sam przy 120km/h na prostej równej dordze na poziomie 4.5 litra/100km. A że dużo jeżdze przez 3 lata ponad 80tyś głownie trasy, nie rujnuje mojej kieszenie. Najmniejsze moje średnie spalanie na trasie ok 200km było 4.9litra/100km. Ale to była na prawdę spokojna jazda :)
Dała niecała 40tyś złotych za Signo 1.4 kolor brylant, z seryjnym radiem, plus blokada skrzyni biegów, autoalarm silicon z systemem antynapadowym i kilkoma dodatkami i ubezpieczeniem. Czyli jak na taki nowy samochód to nie za dużo.
Zmarazające zamki w zimie. Poza tym OK. Bez uwag.
Nic kompletnie się nie psuje, serwisuję w ASO ale patrzę im na ręce. Jestem z branży samochodowej i "kitu" mi nie wcisną. Ale wiem że będę musiał wymienić łącznik elastyczny układu wydechowego, koszt ok 200zł. Funkcjionalnie ok ale podczas pracy troszkę "dzwoni"

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 75KM 55kW [l/100km]

5,7