Nie zamienił bym tego samochodu na nic innego (jak na razie) ale jak ceny będą tak windowane przez Iberię to mój wzrok padnie na coś nowego a potrafiędaleko patrzeć :)
Nie trzeba często zmieniać biegów bo silnik ma stosunkowo wysoki moment obrotowy.
Biegi wybiera się intuicyjnie, nic nie zgrzyta i biegi wchodzą bardzo lekko.
Dobrze trzyma się drogi, ale na ostrych zekrętach lekko znosi ne zewnątrz łuku.
Trzeba tylko mieć czyste szyby i lusterka :)
Wszystko na swoim miejsu nie trzeba się schylać albo mieć długich rąk aby wszędzie sięgnąć.
W zimie przy -20 wnętrze jak i silnik nagrzewa sie po przejechaniu ok 5 km a w lecie no cóż nie mam klimatyzacji...
Mnie to wystarcza mam 178cm wzrostu i jako kierowca i pasażer nie narzekam. Jazda nie męczy tak szybko nawet po kilku godzinach jazdy.
W samochodzie jest ciuchutko, slinik mruczy tak slicznie i cichutko nawet przy 130km/h i mozna swobodnie rozmawiać wraz ze wzrostem prędkości jest już troszkę głośniej ale jak zaczynają się dziury albo wyboje to słychać jak ciężko pracuje układ jezdny ale bez żadnych stuków, skrzypień...
Po przejechaniu ok 60 tyś obecną Ibizą średnie spalanie na poziomie 6.5 litra ale nawet przy 130km/h na prostej drodze autko może spalać 4.2 litra utrzymując stałą prędkość non-stop dane z fabrycznego komputera :)
Bardzo dobra, stsounkowo niski koszt zakupu za samochód z takim wyposarzeniem i niskie koszty eksploatacji.
Tylko przeglądy i nic poza tym :) się nie psuje.
W poprzedniej pękła mi przednia szyba od uderzenia kamienia, a obecnej też przednia ale samoistnie :) wymiana gwaranycjna i to tylko tyle.