: Autko ma bardzo ładną sportową linię, moja ibizka ma lakier perłowy black magic i toczy się na 16 calowych 6 ramiennych Ronalach.
Szczerze mówiąc najbardziej w tym samochodzie denerwują mnie tworzywa które są tandetne i podatne na zarysowania. Plastiki to TRAGEDIA jednym słowem!! Takiego syfu jeszcze nie widziałem. Druga sprawa to fatalny ABS który na nierównościach przestaje działać.
Według mnie silnik 1,4 16V o mocy 75KM doskonale radzi sobie z masą pojazdu. Autko błyskawicznie reaguje na wciśnięcie pedału gazu, wyprzedzanie po trasie innych pojazdów to dla ibizy żaden problem. Śmiało można taki silnik zagazować, w mojej ibizie mam sekwencje Omegas i spadek mocy jest niezauważalny. Auto jeździ jak na benzynie :)
Skrzynia pracuje lekko i ma krótkie skoki. Lewarek mógłby być lepiej wykonany.
Zawieszenie w ibizie jest twarde i wspaniale spisuje się na równej nawierzchni, pokonywanie zakrętów to czysta przyjemność. Niestety na gorszych dziurawych drogach strasznie tłucze, do kabiny dobiegają przeraźliwe stuki jakby samochód miał się za chwilę rozlecieć.
Przede wszystkim mi bardzo przeszkadzają szerokie przednie słupki, trzeba bardzo uważać na pieszych i rowerzystów bo słupki skutecznie ich zasłaniają. Widoczność do tyłu też nie najlepsza. Przy cofaniu najlepiej korzystać z wszystkich lusterek.
Denerwująca dźwignia kierunkowskazów/światła drogowego. Czasami wbijając kierunek dźwignia lubi przeskoczyć do przodu włączając długie światła. Poza tym pokrętła, przełączniki umieszczone w dobrym łatwo dostępnym miejscu. Zegary czytelne podświetlane na ładny czerwony kolor. Kierownica regulowana w dwóch płaszczyznach dobrze leży w dłoniach. Fotele dość wygodne, zagłówki mają regulowany kąt nachylenia.
Trzeba pamiętać o regularnej wymianie filtra kabinowego, gdyż jego zużycie może być przyczyną parowania szyb, poza tym jest też siedliskiem grzybów i bakterii które uprzykrzają życie alergikom. Ogrzewanie działa bez zarzutu. Klimatyzacja Climatronic tu mam zastrzeżenia jedynie do mało precyzyjnych pokręteł od regulacji temperatury i intensywności nadmuchu.
Moja ibiza to wersja 3-door. Kłopot sprawia wsiadanie do tyłu za sprawą szerokiego progu. Miejsca dla kierowcy i pasażerów jest sporo, moja 4 osobowa rodzinka mieści się w ibizie bez problemu. Z tyłu można się wygonie rozsiąść, miejsca na nogi nie brakuje. Bagażnik do największych nie należy. Jeszcze teraz jak wożę w nim sporej wielkości koło zapasowe (instalacja LPG!) miejsca na bagaż jest naprawdę mało.
W czasie postoju np. na światłach nie słyszymy pracującego silnika, człowiek ma wrażenie że silnik zwyczajnie nam zgasł :) W czasie jazdy jest już gorzej, fabryczne opony bardzo hałasują.
Zależy od kierowcy. U mnie w cyklu mieszanym (miasto/trasa) spalanie benzyny w granicach 7-8 litrów zaś autogazu 8-9 litrów.
Nówka do najtańszych nie należała. Najlepiej poszukać czegoś na rynku wtórnym.
Przy pierwszych przymrozkach doszło do rozszczelnienia na szybko-złączce przewodu doprowadzającego płyn na tylną szybę. Dźwignia od pochylania fotela też po jakimś czasie lubi odpaść.
Żadnych poważnych usterek nie miałem.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 75KM 55kW