Ocena kierowcy - Seat Ibiza III

marcin80, 15 lat temu
Silnik 1.4 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 2004
Seat Ibiza III 1.4 16V 75KM 55kW 2001-2006 - Oceń swoje auto
Auto nie zawiodło moich oczekiwań - jest ekonomiczne i w swojej klasie komfortowe. Wady to denerwujące psucie się drobiazgów oraz tylko przeciętny serwis.
Silnik radzi sobie jako tako tylko do 90 km/h - powyżej jest naprawdę słabo - wyprzedzanie ciężarówek poza obszarem zabudowanym to \"mission imposibble\" (a jeżeli już możliwe to bardzo utrudnione ;) ).
Mimo tego, że mam tendencję do nonszalanckiej zmiany biegów tylko raz czy dwa coś zaskrzypiało - ale jak piszę - to bardziej moja wina niż skrzyni.
Dobry kompromis między jakością prowadzenia a komfortem.
Mała tylna szyba (w deszczu jeszcze gorzej - wycieraczka obejmuje małą powierzchnię). Dość grube przednie słupki - często trzeba się \"wiercić\" w fotelu aby dokładnie zobaczyć czy coś (np. na rondzie) nie nadjeżdża z lewej strony.
Wszystko na swoim miejscu.
Trzeba bardzo źle ustawić nawiew aby zobaczyć parę na szybach. Szybko się nagrzewa i chłodzi.
Jestem dużym facetem (188 cm wzrostu - ponad 100kg wagi) i mieszczę się. Co prawda gdybym był o rozmiar większy nie byłby to samochód dla mnie. Z tyłu ilość miejsca przeciętna (ale uwzględniając odsunięty i obniżony na maxa fotel kierowcy).
Do 90 km/h poprawnie. Zdecydowanie nie jest to samochód/silnik na autostrady.
Gdy jeździ żona zużycie paliwa bardzo niskie. Ja mam cięższą nogę, ale i tak 6,5-7 litra/100km to norma.
Auto raczej drogie - ale wg mnie cena odpowiada jakości.
Tutaj niestety nie za dobrze. Kilka denerwujących szczegółów - a to odpada tapicerka, a to gdy auto postoi na deszczu robi się \"mozaika\" na wyświetlaczach. Negatywne wrażenie potęguje serwis, który niestety \"olewa\" większość zgłoszonych problemów.
Auto nie zawiodło ani razu. Raz zostawiłem radio włączone na kilka dni no i niestety akumulator padł - ale tego nie wytrzyma żaden samochód.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 75KM 55kW [l/100km]

6,2