Ocena kierowcy - Seat Ibiza III

Okres użytkowania: ponad 6 lat
Seat Ibiza III 1.2 12V 64KM 47kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : wygląd zewnętrzny
samochód jeździł bezawaryjnie przez ok. 10.000km. Potem robił mi różne "psikusy", psując się nagle z wydzielaniem różnych zapachów - najczęściej spalonego ebonitu (cewka). Z tego powodu przestałem nim jeździć na dalsze trasy. Wygląd zewnętrzny super.
Silnik 3-cylindrowy o przyjemnym dla ucha "klangu", jednak jak na samochód o tej masie stanowczo o zbyt małej mocy.
Przełożenia dobre, praca skrzyni biegów bez zarzutów.
Samochód o twardym zawieszeniu, doskonale trzyma się drogi na prostej i na zakrętach. Jednak sprężyny zawieszenia tylnego bardzo cienkie (po 30000km pękła)
Do przodu bardzo dobra. Ku bokom dla mnie niezbyt dobra z powodu szerokiego słupka, do tyłu zupełnie kiepska.
Nie jestem człowiekiem wysokim, wobec czego mnie jeździło się dobrze. Usytuowanie wskaźników i wyłączników bardzo dobre.
Z przodu dość dużo miejsca. Z tyłu - znacznie mniej.
Dobre. Nie tak przeszkadzały mi odgłosy pracy silnika jak... różne stuki i zgrzyty z zawieszenia, które pojawiły się już po kilkunastu tysiącach km.
zużycie paliwa przyzwoite (4,8-7,0l/100km), ceny przeglądów - 300-350PLN (bez ceny oleju). Naprawy bardzo drogie (w serwisie 120zł roboczogodzina + materiały, które nie wiadomo dlaczego są 3 x droższe niż Skody, choć to te same części)
Użyte plastiki do wnętrza przyzwoitej jakości, ale staranność montażu skandaliczna. Pierwsza wizyta w serwisie polegała na uzupełnieniu przeróżnych zaślepek, gumek, trzymaczy itp. Cena jak na samochód z takim silnikiem, bez klimy lecz z kompem pokładowym... hmmm za duża.
W moim aucie zepsuło się: przełącznik świateł, centralny zamek, mechanizm pochylania siedzenia, podnośnik szyb (2 strony), wszystkie 3 cewki zapłonowe, sprężyna zawieszenia tylnego
Awaria każdej z cewek kończyła się holowaniem auta do warsztatu (200-300PLN) Nie wiem czy to jest drobiazg czy poważna usterka...

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 12V 64KM 47kW [l/100km]

5,6