Ocena kierowcy - Seat Ibiza II Hatchback

Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 1998
Seat Ibiza II Hatchback 1.9 TDI 110KM 81kW 1997-1999 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : silnik jest boski!:) dynamika, elastycznosc, oszczednosc, bezawaryjnosc, odpalanie w zimie, rewelacja:)
Układ elektryczny : wszystko co elektryczne (a to byla pelna opcja) zdechlo.
Drobiazgi sprawily, ze stracilem resztki sympatii do tego auta. zepsute elektryczne lusterka, szyby, odpadajace lusterko w srodku, WSZYSTKIE zamki, alarm, klimatyzacja, radio, wycieraczki, reflektory (odpadly kopulki), wybierak lewarka biegow, rdza na progach, rdzewiejace wszystkie śruby, wiecznie odpadajacy zderzak przedni i pare innych - dramat, ruina! ze wzgledu na usterki - sprzedalem auto po trzech latach za cene CZTERY RAZY NIZSZA niz cena kupna. Z pozytywow : auto jako tako wozilo mnie i jezdzilo przez 70000km (praktycznie same trasy). pojawiajace sie usterki byly bardzo uciazliwe, ale jednak caly czas mozna bylo jezdzic. to w duzej mierze zasluga genialnego 1.9TDI:) w tym malym aucie 110KM w dieslu daje swietne osiagi.
bardzo mocny, bardzo elastyczny, wyprzedzanie to przyjemnosc:) niestety - silnik jest bardzo glosny.
skrzynia biegow - OK, ale przy 250 ulamala sie czesc laczaca wybierak lewarka ze skrzynia.
autko podsterowne, na zakretach czuc, ze silnik jest bardzo ciezki.
kwadratowo, latwo sie parkuje.
calkiem wygodnie sie siedzi...:) regulacje kierownicy itd , wszystko na swoim miejscu:)
wentylacja OK, chociaz lepiej bylo zanim zepsula sie klimatyzacja.
jako kierowca - mam 186cm, jestem zadowolony. pasazer tylnego siedzenia juz mniej....
katastrofa! czuje sie jakbym sie przytulal do silnika w ursusie. jezdze w weekendy z rzeszowa do warszawy i odwrotnie, po trasie glowa mnie boli przez dwa kolejne dni. jezdze czesto ze stoperami do uszu.
perfekcja:) w zimie palil ciut wiecej, ale kiedys udalo sie zejsc do 3,7 (jechalem max 80, bo mialem zalozona dojazdowke:) a przy normalnej mojej jezdzie wciaga okolo 4,4l/100km. jezdze szybko, ale dosc monotonnie. w zimie po miescie - nie jest rewelacyjnie, zimny silnik pali strasznie duzo i wolno sie nagrzewa.
biorac pod uwage ceny napraw - kiepsko. duzo tanszy w eksploatacji bedzie chyba np mercedes w124.
zepsuly sie : lusterka elektryczne, szyba elektryczna, zamek do bagaznika, zamek od strony kierowcy, mechanizm otwierania auta pilotem, wajcha wycieraczek, radio, lewarek zmieny biegow (galka sie odkreca), lusterko w srodku odpada, reflektor swiatel dlugich wypadl (odpadl, nawet nie wiem kiedy, zgubilem), klimatyzacja. wiadomosc z ostatniej chwili : wybierak lewarka zmiany biegow odczepil sie od skrzyni. auto unieruchomione.
pomimo drobiazgow - nigdy mnie nie zawodl. silnik pali w najwieksze mrozy, koledzy dojezdzali tramwajami, bo im ich nowiutkie dieselki nie odpalaly, a ja nie mialem problemow:) oglnie silnik jest niezniszczalny:)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]

Seat Ibiza II Hatchback