Ocena kierowcy - Seat Ibiza II Hatchback

Stormcloud, 17 lat temu
Silnik 1.9 D 64KM 47kW
Rok produkcji 1996
Seat Ibiza II Hatchback 1.9 D 64KM 47kW 1993-1996 - Oceń swoje auto
Jestem bardzo zadowolony z samochodu - wystarczająco dynamiczny i ekonomiczny silnik, małe wymiary idealne do miasta i jak na tej klasy samochód duża przestrzeń wewnątrz czynią go bardzo praktycznym środkiem transportu w mieście i poza nim.
Generalnie bardzo dobry silnik-64 KM wystarczają jak na razie w zupełności na taki lekki samochód. Jeżeli trzymać go na obrotach to jest (o dziwo) dynamiczny i to nie tylko w ruchu ulicznym. Załadowana Izka z trzema osobami poszła 150 i mogłaby jeszcze trochę więcej. Dość szybko osiąga 120 KMH, potem już idzie toporniej. Podoba mi się także jego basowe brzmienie. Co prawda jest głośny, ale to w końcu diesel...
Stosunkowo krótkie skoki dźwigni biegów, i zazwyczaj wchodzą bez problemów, chociaż czasami podczas szybkiej zmiany z 1 na 2 pojawiają się zgrzyty, ale to chyba przypadek tego konkretnego samochodu. do czego można się przyczepić to zestopniowanie skrzyni- na 1 i 2 prawie nic się nie dzieje.
Dobrze trzyma się drogi, chociaż jest nadsterowna na ostrych zakrętach. Zawieszenie jest dosyć twarde, przez co prowadzi się dobrze. Trzeba jednak pamiętać o pilnowaniu stanu jego poszczególnych części, bo wtedy robi się nieciekawie.
Ze względu na na swoje wymiary i stosunkowo wysoką pozycję kierowcy jest dobrze chociaż przednie słupki są zbyt szerokie i zasłaniają ważną część pola widzenia-trzeba pamiętać, że może się za nimi "schować" jakiś pieszy.
Tutaj nie ma żadnych zastrzeżeń-wszystko na swoim miejscu.
Bardzo dobre ogrzewanie- to diesel więc szybko się nagrzewa i jest naprawdę szybko. W lecie nie jest tak różowo, na szczęście pomaga "klimatyzacja" na korbkę w dachu:) Bardzo przydałaby się klima, ale do tego to już musiałby byc TDi
To mały samochód więc nie można wymagać boiska piłkarskiego w środku. 4 osoby dorosłe mogą jednak jechać w miarę wygodnie, chociaż optymalnie podróżować powinny tylko dwie-wtedy jest super, chociaż z tyłu miejsca zostaje raczej dla dzieci.
Samochód ma swoje lata, więc tez sporo świerszczy, co wraz z głośnym dieslem stanowi raczej głośną kakafonię, chociaż nie jest tragicznie. Nie spodziewałem się niczego innego po tym samochodzie.
Jestem bardzo zadowolony. Silnik jest bardzo ekonomiczny, nawet mimo mojej ciężkiej nogi, ceny części, nawet tych oryginalnych mogą miło zaskoczyć. Nie ma problemu z dostępem do części-w końcu to marka koncernu VW.
Biorąc pod uwagę cenę zakupu, części i zużycie paliwa stosunek ten jest bardzo korzystny.
Nie jest źle, chociaż najbardziej w kość daje centralny zamek-łamią się czasami jego żeliwne elementy i nie można samochodu zamknąć ani otworzyć, na szczęście ich ceny są bardzo niskie, i z tego co wiem najbardziej podatne na uszkodzenia są w zimie. Poza tym drobne problemy z elektryką, ale nic poważnego.
Nie mam żadnych zastrzeżeń-miałem kłopoty z zapalaniem rozgrzanego samochodu, lecz na szczęście okazało się że "bardzo dobry" akumulator jaki był w samochodzie wcale taki nie jest. po jego wymianie zero kłopotów, jedynie wymiana części eksploatacyjnych.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 D 64KM 47kW [l/100km]

5,4