Ocena kierowcy - Seat Ibiza II Hatchback

omegus, 17 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1996
Seat Ibiza II Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
Inne : wygląd rewelacja, golf III brzydszy jest od niego, oczywiście to moje subiektywne odczucie. Rocznie robię około 30 tys. km, zawieszenie dośc mocne ale to dlatego że jest proste, troche zawiódł mnie osprzęt silnika jakieś dziwne wycieki oleju, a raczej szybko nie jeżdże 100-110 km/h, blachy nie korodują oprócz maski. Uczucia dośc mieszane, jesli miałbym jeszcze raz kupic to w dieslu.
Zawieszenie : sprężyny amortyzatory, ale nie jestem pierwszym włascicielem
Silnik : wycieki oleju, uszczelniacze na kołach rozrządu, i uszczelka na wodziku od skrzyni biegów
Układ hamulcowy : takie sobie
wycieki oleju w okolicach osłony rozrzadu ale moze to wina kiepskich mechaników którzy do konca nie zrobia jak trzeba, jak na ta pojemnosc bardzo elastyczny, np corolla o tej samej poj. do 100 km/h nie ma zadnych szans.
czasami wycieki oleju ale latwe do wyeliminowania
bardziej przyjemnie niz w golfie
trasa jak do 100 km/h to 6 litrów lub moze troszke mniej, 120 km/h i juz 7 litrów, miasto 7,5. duzo jak na taki maly samochód, jesli mialbym kupic jeszcze raz to moze diesla i dwoje drzwi nie za bardzo praktyczny chociaz wizualnie bardzo ladny.Ogólnie lepszy niż włoska myśl techniczna ta oczywiście z nieco niższej półki
jak na swój wiek a to już 11 lat to nie jest tak źle, chociaż może japońskie auta maja żywotniejsze silniki.
zawsze do jechałem do celu, nawet na trzech garach( tzn wymiana kopułki i przewodów) w zimie dobrze pali w największe mrozy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

6,6