Ocena kierowcy - Seat Ibiza II Hatchback

marph@wp.pl, 18 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1997
Seat Ibiza II Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
SUPER - kupiłbym to samo jeszcze raz jakbym miał wybierać.
Bardzo eleastyczny - aż trudno uwierzyć, że to tylko 60 KM.
Ogólnie dobrze - częste zgrzyty przy włączaniu wstecznego, ale to podobno już urok tego modelu. Na jednym sprzęgle dojeździłem do 180 tysięcy kilometrów - człowiek w serwisie nie wierzył - cóż - same długie trasy robią swoje.
Dla mnie super - świetne trzymanie. Twarde zawieszenie - czujesz że jedziesz razem z autem. Jeśli ktoś nie lubi to odradzam - może go to męczyć.
Bardzo dobrze. Troszkę zbyt wysuniety przód auta utrudniac może parkowanie ale kwestia wprawy i odpowiednich umiejętności.
Mogłoby być więcej udogodnień, ale nie jest najgorzej.
Czasem zbyt parują szyby. Jest to uciążliwe. W zimie ( mrozy -20 stopni ) marzłem jadąc na autostradzie z prędkością 130 km/h mimo osłoniętej chłodnicy. Auto chyba jest źle wyizolowane.
Sporo miejsca - prawie wszystkie meble nim przewiozłem z zoną z IKEI do domu :) Z przodu jest super z tyłu też się da wytrzymac.
OK
Zużycie paliwa nie jest najwyższe. Ekonomiczna jazda tym autem popłaca. Spalanie - miasto - 7,5 trasa 5,5. Ceny części w normie - dużo zamienników VW. Serwis średni - lepiej robić wszystko u znajomego mechanika.
Auto warte swojej ceny.
Po 7 latach !!! padł akumulator. Auto nigdy mnie nie zawiodło na trasie. przejechałem nim jako właściciel 140 000 km i naprawdę nie działo sie nic nadzwyczaj uciążliwego.
Brak poważniejszych usterek - regularna zmiana podzespołów - amortyzatory, pasek rozrządu, oleje, swiece, klocki, tarcze i tylko lać benzynę.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

6,8