Ocena kierowcy - Seat Ibiza II Hatchback

Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1995
Seat Ibiza II Hatchback 1.4 i 60KM 44kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Napradę stabilna i elastyczna jednostka, nie ma z nim żadnych problemów.
Przeniesienie napędu : Psujący się 5 bieg.
Auto można kupić za około 4 tys złotych, jak za tą kasę jest dobrym wyborem o ile trafi się na dobry samochodzik. inne auta w tej cenie, jak np. Punto czy astra są daleko w tyle za Ibizą.
Z silnikiem najmniejszych problemów, na początku lubił się grzać, ale jak się okazało uszczelka na korku zbiornika płynu chłodniczego się zniszczyła, wymieniłem to i z silnikiem nic się nie dzieje, praktycznie nie pije oleju i bardzo ładnie się zbiera jak na to autko.
Powiem tak, jak nie kupicie skrzyni bez 5 biegu to po pewnym czasie prawdopodobnie się wam ten bieg osypie. Stała usterka w tym aucie, praktycznie każdy mechanik z uśmiechem pyta \"skrzynie już wymieniałeś\"
Fajne sztywne zawieszenie, moja Ibi jest nisko zawieszona co niejednokrotnie męczy. Poza tym jak na tak stare autko zbieżność ma perfekcyjną a to się liczy. Wiadomo nie jest to nowy samochód i nieraz coś tam słychać ;)
Lusterko wsteczne zasłania większość widoku na prawą stronę jezdni, widoczność bardzo mierna. Jednak po pewnym czasie można się przyzwyczaić i nie sprawia ona problemu. Jednakże są auta o wiele bardziej przyjazne w tej kwestii.
małe lekkie autko z niedużym silnikiem. Nie mam tu zastrzeżeń.
Kiedy jest zimno i trzeba się ogrzać nie ma problemu, wszystko cycuś. Ale jak wsiadasz do autka w upalne słoneczne dni to jesteś w dosłownej saunie. Wentylator wdmuchuję bardzo gorące powietrze co z pewnością jest winą nagrzanej maski. W Wersji 3 drzwiowej, bo taką mam otwarcie jednego okna praktycznie nic nie daje, dopiero przy większych prędkościach, od 80km/h czuć przewiew powietrza. Więc pozostaje się gotować lub jeździć w przeciągu.
Jak na to auto to nie ma się co spodziewać tzw. szału, nikt nie kupuję Ibizy żeby wozić nią 5 osób (mam przynajmniej taką nadzieję) ja przeważnie podróżuję sam bądź z dziewczyną. Od czasu do czasu można kogoś przewieść, ale miejsca z tyłu nie ma zbyt dużo.
Autko cichutkie,do wnętrza dociera niewiele hałasu. Jedynie uszczelki w drzwiach drażnią. Przy dużych prędkościach około 120km/h przy silnym wietrze gwiżdżą strasznie.
autko bazujące na vw co z tym idzie dostępność części wyśmienita, bardzo dużo zamienników. Ceny napraw średnie, znajdą się autka tańsze pod tym względem.
Autko stare i w sumie nie ma co narzekać, ale trochę rzeczy by się tu mogło znaleźć. Bardzo delikatne uchwyty przednich lamp, bardzo łatwo je ułamać, w mojej ibi był problem z uchwytem od szyby w drzwiach, wyskoczył raz z zatrzasku i potem robił to systematycznie. Niby nic a drażni człowieka
Nic innego tylko skrzynia biegów, która jest chyba flagową usterką tego auta.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

6,6