Ocena kierowcy - Seat Ibiza II Hatchback Facelifting

pliz, 10 lat temu
Silnik 1.9 TDI 90KM 66kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Seat Ibiza II Hatchback Facelifting 1.9 TDI 90KM 66kW 1999-2000 - Oceń swoje auto
Auto warte polecenia, ciężko znaleźć w nim wady. Wiele lat mi służyło i nigdy mnie nie zawiodło. Dobre osiągi, fajny wygląd, wygoda i ekonomia.
Silnik nie wymagał praktycznie żadnych napraw. Wymiana oleju i tyle. Poza tym, po pięciu latach musiałem remontować turbo. Osiągi bardzo dobre. Byłaby maksymalna ocena gdyby nie to, że jest to dość głośna jednostka.
Z samą skrzynią nigdy nie miałem żadnych problemów. Jednak jak dla mnie biegi zawsze chodziły trochę za ciężko.
Prowadził się pewnie. Auto prowadziło się bez problemu. Wystarczająco sztywne by nie przechylał się zbytnio w zakrętach i wystarczające komfortowe do jazdy po dziurach. Naprawy tanie.
Łatwo się parkuje, bo auto jest dość małe, a widoczność jest typowa jak dla każdego auta w danej kategorii.
Niestety od samego początku męczyłem się z jakimiś trzeszczącymi, stukającymi, albo nie trzymającymi się plastikami.
Ogrzewanie jest dość powolne i w zimie nie radzi sobie z nagrzaniem go w przeciągu 15 minut. Nie należy ona do wydajnych. Za to chłodzenie go latem zwykłą wentylacją to już gehenna. Głośno, a efektu żadnego. Wymiany filtrów nie pomagały.
Nie ma się co oszukiwać, że jest to auto dość małe, więc transport więcej niż 2 osób nie był już tak komfortowy.
Głośny silnik + słabe wygłuszenie = hałas. Ale nie jest źle. Poprzedni samochód (Lupo) zaprezentował mi co oznacza "głośno w kabinie", więc wiem, że Ibiza i tak radzi sobie nieźle. Można spokojnie rozmawiać czy słuchać radia.
Auto niewiele pali, częstotliwość napraw nie wykracza poza średnią innych modeli, a każdy mechanik potrafi przy tym samochodzie wiele naprawić. Części są łatwo dostępne i tanie.
Nie żałuje pieniędzy które na niego wydałem. Dzielnie wspierał rodzinę przez blisko 6 lat i był warty swej ceny.
Piętą achillesową jest w tym aucie elektryka. Co kilka miesięcy przepalała się jakaś żarówka, przecierał się jakiś przewód, przestawał chodzić jakiś czujnik itd. Poza tym nie miałem z nim problemów, więc ogólnie nie jest źle.
Brak. Co więcej powiedzieć? 6 lat jeżdżenia i ciężko mi powiedzieć by to auto zaliczyło jakąś poważną awarię. Zwykłe sprawy eksploatacyjne + wspomniane problemy z elektryką. No może poza wyciąganiem turbo i wymianą wszystkich jego uszczelek.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW [l/100km]

4,9