Ocena kierowcy - Seat Ibiza II Hatchback Facelifting
: Dynamika i niskie spalanie
: Układ turbiny
: Klima
: Piasty
Dynamiczny silnik, niby nie duża moc, ale lekkie nadwozie robi swoje, ibiza bardziej dynamiczna niż poprzedni mój nissan 150KM benzyna, dość głośny silnik
zdarzają się zgrzyty przy wrzucaniu 1 i wstecznego, podejrzewam, że docisk sprzęgła nierówno łapie
bardzo tandetne wykończenie, materiały wnetrza fatalne, plastiki bardzo szybko się rysują, a fotele przy przebiegu 150tys. km są bardzo mocno przetarte, skórzana kierownica (kiedyś była) dziś całkowicie wytarta, miejscami tworzą się dziury w materiale!
klimatyzacja działa dość mało wydajnie, mam porównanie z alfa 166 gdzie byłem bardzo zadowolony, w ibizie chłodzi powoli
wystarczająca jak na tą klasę
bardzo ekonomiczny silnik, przy takiej mocy rzadko się spotyka, jadąc spokojnie autentycznie pali 5 litrów, po mieście gdy nie żałuje się aby szybciej podjechać między światłami 6,5 - 7 litra
mnóstwo usterek, mam go 14 miesięcy i zrobiłem 18tys. km
Drobne awarie: silnik wycieraczek przednich, tylnych
Awaria napędu zamka bagaznika i drzwi pasażera
awaria rozdzielacza kierunkowskazów
przestało działać oświetlenie wnętrza (górne)
nie działa światło wstecznego, zaginął prąd
Poważny problem z turbiną przy 148 tys. km, regenrowana turbina (oakzała się mocno uszkodzona, wymiana czujnika sterowania turbiną, uszczelnianie intercoolera i kilka innych rzeczy, naprawa wyniosła mnie 3 tys zł i przez 1,5 miesiąca cały czas w serwisie bo co został zrbiony kolejny element to z nastepnym coś nie tak, ręce mi wtedy opadały do tego samochodu
Problemy z klimą, awaryjna
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW