Miałem już kilka różnych aut, ale to jest naprawdę bardzo fajne. Przede wszystkim tanie w utrzymaniu, dużo części pasuje od Fiata (Cinquecento i Uno).
Kultura pracy silnika jest wysoka, a elastyczność bardzo dobra powyżej 3000 obr. Silnik przy przebiegu 160 000 nie wykazuje śladów zużycia. Jego obsługa kończy się na wymianie oleju i świec.
Skrzynia biegów dobrze zsynchronizowana. Ja do swojej skrzyni dolałem dodatek poprawiający smarowanie. Teraz jest OK!
Moim zdaniem jest dziwnie rozwiązane tylne zawieszenie. Odradzam szybką jazdę na fabrycznych oponach (155/80R13). Polecam 165/70R13 lub alu 165/65R14. Zachowamy wtedy komfort jazdy i bezpieczeństwo na szybkich zakrętach.
Widoczność jest OK i nawet sprawdza się jedna wycieraczka.
Wentylacja jest dobra. Szybko odparowywuje przednia szyba, a auto całkiem sprawnie się nagrzewa. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na termostat.
Przestrzeni z przodu jest aż nadto! Z tyłu dwie średnie osoby też mogą podróżować. Po rozłożeniu tylnej kanapy to takie "małe kombi" :-)
Wyciszenie fabryczne jest dobre. Ja jednak postanowiłem polepszyć osiągi i wyrzuciłem końcowy tłumik i założyłem sportową końcówkę. Osiągi są lepsze i jest głośniej.
W mieście w zimę do 8 litrów, latem natomiast do 7 litrów. W trasie rewelacja! Podróżując w trasie w dwie osoby z dużym bagażem do 120 km/h spala 5 litrów. TO PRAWDA!!! W zimę bardzo ważne jest w spalaniu dobre dogrzanie auta.
Za te pieniądze nie znajdziemy nic lepszego! Ceny części zaminnych jak od Poloneza, a wszystko jest 5 razy lepsze!!! I nie ukradną nam go spod marketu.
Jedyne drobne usterki, jakie dotąd miałem to wymiana łożyska tylnego koła (pasuje od cinquecento - 50 zł z piastą) i zapieczona linka hamulca ręcznego
Przy przebiegu 160 000 samochód nie miał żadnej poważnej usterki. Co 60 000 wymiana paska rozrządu i pompy wody.
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 71KM 52kW