Ocena kierowcy - Seat Cordoba III Sedan

aro, 17 lat temu
Silnik 1.4 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 2004
Seat Cordoba III Sedan 1.4 16V 75KM 55kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Kupiłem autko nowe w salonie. Najbardziej jestem zadowolony z jego sportowego charakteru (czerwone podświetlenie jest super). Seat Cordoba jest bardzo atrakcyjny wizualnie i jeszcze długo nim będzie. Jego design był pionierski, jest wzorem dla innych marek. Natomiast serwis i obsługa to największa klapa. Jest bardzo dużo negatywnych opinii o dilerze Seata i ja się do tego przychylam. Nawet nie wiedzą ile tracą, nie kupię już nigdy Seata, czas przesiąść się do auta bardziej markowego i z wyższego segmentu!
Jest ok. Ale jeśli miałbym kupować jeszcze raz to mocniejszy. 75 kM to minimum dla w miarę dynamicznej jazdy.
Ok. Biegi wrzuca się łatwo i szybko. Czasami tylko ze wstecznym trudności.
I znów ok. Autko dobrze trzyma się drogi, ładnie pokonuje zakręty. Tylko jest za sztywny, nierówności dróg obniżają komfort jazdy.
Widoczność dobra. Wysoki tył w ogóle mi nie przeszkadza, przeciwnie to uatrakcyjnia autko i podkreśla jego sportowy charakter!
Wnętrze nieco ubogie, schowków mało, za małe wejście bagażnika - mam duże problemy z zapakowaniem wózka. Za niski jak na miejskie krawężniki, ale to wada większości aut.
Niestety w zimie za wolno się nagrzewa, przeważnie jeżdżę na krótkich trasach, więc jest problem z odpowiednim ociepleniem i odmrożeniem autka. W zimie nawiew prawie cały czas muszę mieć na przednią szybę, denerwuje mnie to trochę.
Dla kierowcy w sam raz, dla wysokich i grubszych pasażerów może być za mało. Dla mnie nie ma to znaczenia, przeważnie jeżdżę sam lub z żoną i dzieckiem - nie narzekają. Nie zapominajcie, że to hiszpańskie autko, a nie amerykańska kolubryna dla grubasów.
Hm, w tej kwestii mam zdanie jak większość moich poprzedników, doskonale wyciszony, ale powyżej 110 km/h pracuje za głośno.
Pali mało, ale do pełnej satysfakcji trochę brakuje. Ceny przeglądów wysokie, ale chyba u innych dilerów jest drożej. Natomiast ceny serwisu porażają. I obsługa. I dlatego nigdy już nie kupię Seata, olewają klientów i mają się za nie wiadomo kogo - przekonałem się o tym wielokrotnie!
Jakość na 3+, plastiki kiepskie i skrzypią, lakier łatwo się rysuje, wyposażenie nie poraża, nawet dywaniki musiałem sobie dokupić za 100zł. Ale ostatecznie stosunek jakości i wyposażenia do ceny nie jest najgorszy. Wystarczy porównać autka innych marek w podobnych cenach. Opel Astra II np. miał tylko 1 poduszkę - zgroza! Brak klimy bardzo utrudnia życie!
Posiadam Seata dość krótko, nie jeżdżę za wiele, na razie jest w miarę, ale problemy będą się raczej pojawiać.
Do tej pory najpoważniejszą usterką była blokada zamka. Stanowczo nie polecam ich autoalarmu - wariuje, szwankuje i w ogóle nie jestem z niego zadowolony. Może ta ocena 4 jest nieco na wyrost.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 75KM 55kW [l/100km]

6,6