Ocena kierowcy - Seat Cordoba I Sedan

maciej15c, 17 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1998
Seat Cordoba I Sedan 1.6 i 75KM 55kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
Inne : Nic mnie nie zaskoczyło ponieważ wiedziałem co kupuję, nie przewidziałem tylko, że zostanę oszukany przez bardzo "solidnego" człowieka który mi auto sprowadził (a włąściwie sprowadził mi ruinę którą po wielu zabiegach i kosztach doprowadziłem do stanu normalnej używalności!!!) Podam personalia tego Pana , żeby nikogo ,kto to czyta nie oszukał : MAREK PESTKA z miasta CZERSK -to na Kaszubach.
Niezłe auto ,podoba mi się .Bardzo dobrze wyposażone:klima, abs, wspomaganie kierownicy, 4 elektr.szyby, elektr. lusterka, swiatła przeciwmgłowe tył i przód, welurowa tapicerka, regulacja kierownicy i fotela kierowcy, przyciemniane szyby, fabryczny autoalarm + centralny zamek regulacja reflektorów i parę innych drobiazgów + moje dodatki :antyradar, gps, cb-radio. Właściwie to jest vw z budą zrobioną w Hiszpani.
Słabe osiągi na niższych biegach(podejrzewam, że auto ma przebieg pewnie 2 razy większy niż jest na liczniku-auto z niemiec ;może silnik jest już trochę zajechany!). Nie dolewam prawie wogóle oleju-Agip 5-w40 pełny syntetyk, wymieniam co 15 tyś km.Nienajgorsze przyśpieszenie na 4-tym biegu przy obrotach 2800-3200 obr/min -najwyższy moment obrotowy 135Nm.
Jak na razie bez prolemów ,biegi "wchodzą" może nie idealnie ale jak na seata poprawnie.
Twarde i sztywne zawieszenie .
Ogólnie dobrze, tylko trochę słabo "do tyłu"....ale to bolączka wielu samochodów np.toyoty Avensis...
Dla mnie ideał.Może lepiej robi to tylko Mercedes!
Jak na auto tej klasy -bardzo dobrze.Może dlatego że auto posiada klimatyzację którą w lecie używam bez przerwy.
Z przodu dobrze ,z tyłu słabo, bo jest duży bagażnik.
Przeciętnie, powyżej 150/h bardzo głośno.
gaz: 1)poza miastem 90-120km/h + klima + 4 osoby(450 kg) + 200 kg bagażu : 11l 2)poza miastem 100-160km/h + klima + 2 osoby :10l 3)miasto Warszawa zima (korki - praktycznie bez włączania 5-go biegu) :11l 4)poza miastem 80-100km/h+kierowca :8l Części dostępne i niedrogie (choć zależy gdzie się kupuje-zdecydowanie odradzam ASO w gdyni i w warszawie:szkoda PIENIĘDZY!!!)
Cóż, dla biedaka to całkiem niezły samochód - trudno jest ocenić auto ,gdy ideałem jest mercedes klasy s ,czy audi s8 , nie wspominając o lamborghini.
Ciągle coś się "sypało"(poprzedni włąściciel -jakiś głupi szwab z byłych niemiec wschodnich totalnie popsuł auto),ale teraz po wielu naprawach wszystko jest ok. Słabe "punkty" to : zamarzające w zimie zamki i zrywająca się linka sprzęgła
nie było

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]