Ocena kierowcy - Seat Cordoba I Sedan

qwertq, 18 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1994
Seat Cordoba I Sedan 1.6 i 75KM 55kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
troche glosny,ale zbiera sie całkiem nieżle.Przy 40 km/h na 4-ym biegu dość elastycznie się rozpędza.
podobno to słaba strona seata.I tak tez uwazam.Przy dłuższym rozpędzeniu na I-biegu ciężko wchodzi II-ka.Na V-tym biegu podczas jazdy słychać delikatny gwizd.Ponoć to łożysko w skrzyni.Wycieki z wodzika skrzyni biegów.Zdecydowanie za krótkie przełożenia.
Zakrety pokonuje całkiem,całkiem.Gorzej z poprzecznymi garbami.Mam wrażenie jakby auto chciało wyskoczyć do góry.Ale konstrukcja auta jest taka a nie inna.Wąskie i wysokie.Troche sztywny jak jak auta z VAG.
Dobrze że potrafię cofać na lusterka(to się przydaje).W słońcu przednia półka odbija się na szybie(makabra).Przednie słupki troche za szerokie.Ciężkie wyczucie tyłu bagaznika.
Tutaj jest OK.Wszystko pod ręką i dobrze dostępne ALE włączniki szyb elektrycznych mogli w drzwiach umieścić.Też się czepiam,jakbym miał korbki to bym morde w kubeł zapiął.Aha klamki otwierania drzwi troche niewygodne.Ale i tak 5-ke stawiam.Bagaznik palce lizac.Można w nim w duuużo pomieścić.
wentylacja jest ok.Szyby szybko odparowują a i ciepełko moment w aucie.
Tu byłem mile zaskoczony,bo choć jestem obszernej postury i mam 180 cm.wzrostu to jako kierowca jest dość dobrze.Przydałby się podłokietnik ale dobrze że jest kołyska.Z tyłu marnie oj marnie.No chyba że ktoś niema nóg.
Nie jest tak zle.Przejedz sie oplem w tej klasie i roczniku.
Auto jest naprawde zaskajujace.A pozatym z grupy VW.Czesci tanie i ogólnie dostępne.Regularne przeglady i napewno na nim sie nie zawiedziesz.Troche w starszych rocznikach łapie rdza ale to auto ma 12 lat.Wrzuciłem "junkersa"BRC" just junior.Lubi sobie pociągnąć tego szlachetnego trunku.Narazie nie robiłem tras,ale w mieście lubi pić.Przypuszczam ze na trasie w 9 powinien się zmieścić.
Naprawde za niewielkie pieniądze można mieć auto którym można jeszcze długo pojeżdzić.
Jak narazie wymieniłem tylko simering wodzika skrz.biegów.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

11,0