Ocena kierowcy - Seat Cordoba I Sedan

Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: 5 lat
Seat Cordoba I Sedan 1.6 i 75KM 55kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
Silnik : Niezawodny i tani w eksploatacji
Bardzo udany model. Przez 5 lat nie miałem poważnych awarii, ceny napraw śmiesznie małe. Karoseria dość dobrze się jeszcze trzyma (auto za rok będzie pełnoletnie ;)), jedyne co to zrobiłem baranka na progach i wstawiłem reparaturki w tylnych nadkolach. Bardzo dobry nieśmiertelny silnik, trwałe zawieszenie i osprzęt, zamarzające zamki i słabe hamulce - myślę ze nikogo tą opinią nie zaskoczę
W swojej wersji posiadam typ silnika o oznaczeniu 1F. Przez 5 lat użytkowania nie dołożyłem do niego ani grosza. Leje olej mineralny Lotosa (coś koło 70 zł) zatem koszta są śmiesznie małe. W zimie nigdy nie miałem problemu z odpaleniem. Za silnik daje duży plus. Dodatkowo całkiem przyzwoicie przyśpiesza jak na 75 km.
Również ze skrzynią nie miałem problemu. Skok lewarka jest duży (szczególnie odczuwa się to przy przesiadce z nowszego auta), ale poza tym nie ma się do czego przyczepić. Świetny 4 bieg. 5 mógł by być nieco dłuższy ( przy 3 tys obrotów jest 105 km/h)
Ok. dobrze czuje się samochód (nie jest tak mocno wspomagany jak w nowych. Największym mankamentem są hamulce - pomimo wymiany niemal wszystkich części nadal nie zachwycają skutecznością (zwłaszcza tył gdzie są bębny)
Niektórzy narzekają przy cofaniu do tyłu - ja nigdy nie miałem z tym problemu. jest ok we wszystkich kierunkach.
wszystko na swoim miejscu
Ogrzewanie - jeszcze nie jechałem cieplejszym autem. W zimie szybko się nagrzewa nawet w największe mrozy. Co do lata - nie posiadam klimatyzacji
Auto segmentu B. Z przodu jest ok. Z tyłu nie można spodziewać się cudów (mało miejsca na nogi), ale i w 5 się jeździło i nikt nie narzekał.
Powyżej 90-100 km/h robi się głośno, a tak to przyzwoicie.
W trasie osiągnąłem 6l/100 km (bardzo dobry wynik, ale jechałem 90-110 km/h). Przy 120-140 - 7,2 Miasto/trasa 50/50 - latem 7,5, zimą nawet 8,5 Ogólnie nie jest źle jak na 1.6, ale jeżdżę dosyć spokojnie.
Za auto 5 lat temu dałem 7 tys. Myślę że jeszcze go odsprzedam za parę złotych.
Jeśli chodzi o drobiazgi to nie zanotowałem nic irytującego itp - za wyjątkiem zamarzających zamków i drzwi w zimie.
Przez 5 lat wymieniłem kompletne sprzęgło 300 zł+ robocizna, hamulce przód i tył, tłumik końcowy, łożyska z tyłu. Poza tym nic wielkiego. Ogólnie auto jest trwałe, do zawieszenie nic nie dołożyłem, ceny części i napraw śmiesznie małe.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

7,2