Ocena kierowcy - Seat Cordoba I Sedan

Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 5 lat
Seat Cordoba I Sedan 1.6 i 75KM 55kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Jak na polskie drogi wytrzymuje wiele, na 5 lat zainwestowałem w nie 120 zł i wszystko OK.
Silnik : przepustnica
Auto nigdy mnie nie zawiodło przez 5 lat nie spustoszyło portfela, jest OK
Silnik potrafi wiele wytrzymać, 75KM szału nie ma ale jak na przemieszczanie się w zupełności wystarcza.
skrzynia mogłaby mieć tylko inaczej zestrojone przełożenia zwłaszcza na 5, obroty rosną dość szybko w porównaniu do prędkości. Ale bezawaryjna
bez zastrzeżeń
do przodu idealnie, do tyłu trochę ograniczona wysokim tyłem
bez większych zastrzeżeń
klimy nie miałem więc na samych nawiewach latem w olbrzymie upały było ciężko na dłuższych trasach, ale szyby w dół no i szyberdach ratował sytuację :D zimą bardzo pozytywnie szybko się nagrzewa więc jest ciepło w kilka lat młodszych samochodach nie ma tak dobrego ogrzewania.
z przodu rewelacja, mam 185, z tyłu też nie powinni narzekać choć jak wszyscy są rośli...
ogólnie nie jest źle choć trochę słychać szum silnika i pęd powietrza, ale jak gra radio nawet cicho to już nic nie szumi.
Części taniocha, kupiłem używaną gdy miała 9 lat i 120 tys. przebiegu (nie wiem czy kręcony czy nie) ale jeżdżę nią przez 5 lat sam zrobiłem 55 tys. i dołożyłem bardzo mało: rozrząd, pompa wody(niepotrzebnie ją wymieniałem ale...) 2xdolne końcówki zawieszenia (40 zł\\szt) okładziny hamulcowe, bębny i łożyska tył(to dla własnego bezpieczeństwa); największy wydatek padła przepustnica nowa oryginał 800zł (to dziwne na przebieg 140 tyś.) ale w sumie na 5 lat rocznie wychodzi z 400zł z robocizną więc BARDZO OSZCZĘDNIE. Co do spalania średnio to 7l/100 km do 7,5 tak sobie ale na czystej benzynie nawet -25C i pali bez problemu
Jakościowo przeciętne wykonanie wnętrza, ale jak za taką cenę rewelacja.
u mnie auto jest prawie bez elektryki czego nie ma się nie psuje. Nic nie zawodzi. Ludzie narzekają na zamarzające zamki zimą-wystarczy smarować i nic nie zamarza.
Awaria przepustnicy jak już pisałem nowa oryginalna 800zł i nowe życie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

6,8