Ocena kierowcy - Seat Cordoba I Sedan

Piotrek "Malutki" , 16 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1998
Seat Cordoba I Sedan 1.6 i 75KM 55kW 1993-1999 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : jest ono odpowiednio twarde do mojego stylu jazdy i zapewnia odpowiednie poczucie bezpieczenstwa.
Silnik : skakały wolne obroty miedzy 1700 a 2200 orr/min - wadliwy byl element plastikowy na ktorym trzyma sie termostat ale naprawa byla szybka ale zdiagnozowanie czasochłonne
Zawieszenie : odkreciły mi się łozyska w tylnej osi ale niewiem czym to bylo spowodowane
Auto całkiem ok i gdybym miał kupowa kolejny samochód to byłby to Seat ale już z silnikiem wolnossącym 1,9D.
Silnik chodzi calkiem dobrze i szybko wkreca sie na obroty. Jest zadziwiajaco dynamiczny z powodu niskiej masy, gdyz waży zaledwie 990 kg.
Dziala precyzyjnie i stosunkowo delikatnie. Szybsze włączanie biegów powoduje zgrzyt synchronizatorów wiec nie radze szybko przełącza
Całkiem dobrze sie prowadzi dzieki sztywnemu zawieszeniu lecz pewnie wchodzi w zakręty. Troche niezbyt precyzyjny układ kierowniczy..
Widocznoś do tyłu ograniczona ale w lusterkach świetni wszystko widac więc jest to kwestia przyzwyczajenia.
Całkiem ok.
Brakuje mu wylacznika nawiewu bo ciagle wieje powietrze do wnętrza, poza tym calkiem dobrze.
Przestrzeni mniej niz w moim poprzednim samochodzie, więc dla mnie przecietnie. Jestem dosyc niski (170 cm) ale miejsca mam troche za mało wg mnie..
Całkiem cicho we wnętrzu ale ciszej jest w brata Xsarze..
Pali calkiem malo dopóki sie nie ciśnie za bardzo na pedał gazu. Ceny napraw są śmiesznie niskie a naprawy szybkie i proste.
Stosunek cena do jakości super, gdyż auto jest tańsze od Golfa a równie niezawodne.
Wg mnie niezawodnosc jest calkiem dobra ale w porownaniu do poprzedniego mojego auta (Toyota) wypada troche gorzej ale na szczęście niewiele gorzej.
Powarzne usterki mialem juz 2 a mam go od 2 miesiecy, ale było to spowodowane brakiem troski poprzedniego właściciela a niżeli niska jakoscia samochodu.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

6,5