Ocena kierowcy - Seat Cordoba I Sedan

andy_walczak@poczta.onet.pl, 21 lat temu
Silnik 1.6 i 101KM 74kW
Rok produkcji 1997
Seat Cordoba I Sedan 1.6 i 101KM 74kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
Gdy kupowałem to auto byłem prawie wniebowzięty i sądziłem iż oceny zwłaszcza w niemieckich czasopismach o dużej awaryjności tego auta są mocno przesadzone, ale pół roku użytkowania wiedziałem już wszystko: albo mam pecha, albo hiszpańska precyzja!!! Nie polecam auta starszego niż trzyletnie, gdyż po tym czasie rozpoczyna się pasmo nieszczęść i wydatków, a twoja cordoba zamienia się w skarbonkę bez dna z której na dodatek pieniędzy już nie odzyskasz! Bardzo chciałbym usłyszeć że to tylko mój pech i że inni użytkownicy są zadowoleni, oczywiście poprzyjcie to dowodami, bo ja mam ich aż nadto!
elastyczność wystarczająca, silnik trochę zagłośny
przy 70 tyś. przejechanych km musiałem wymienić komplet łożysk na wałku atakującym, poza tym wycieki ze skrzyni, tradycyjnie już w seacie źle wchodzi wsteczny, jednym słowem skrzynia fatalna czyli niemiecki temperament i hiszpańska precyzja!
trzyma się drogi dość dobrze
do tyłu fatalna, jeżdżę tym autem trzeci rok, a gdy parkuję tyłem nigdy nie mam zaufania do tego co widać przez tylną szybę!
mam wersje dwudrzwiową i z przodu siedzi mi się rewelacyjnie, z tyłu natomiast nie siedziałem...he, he
podczas deszczu jeśli nie włączę klimy to nie mam co marzyć o odparowaniu przedniej szyby, tylko co robić gdy jest zimno? Marznąć i coś widzieć, czy co chwilę wycierać szybę?! Fatalność!!!
dla kierowcy ok, dla pasażerów chyba gorzej.
żadna rewelacja
zużycie w porządku, części drogie zwłaszcza pierdółki
myślę że po wcześniejszej mojej ocenie sami sobie odpowiecie na to pytanie.
gdy auto osiągnęło 50 tyś. km przebiegu miało już na swoim koncie zużyte tłumiki(wszystkie łącznie z tłumikiem drgań!!!), przy 60 tyś. km szlag trafił katalizator, poza tym wspomniana wczesniej skrzynia biegów, no i trzeszcząca niemiłosiernie tapicera i mechanizmy pod nią!!!ZGROZA!
to samo co wyżej.
Seat Cordoba I Sedan