Ocena kierowcy - Seat Cordoba I Sedan

Benek747, 17 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1997
Seat Cordoba I Sedan 1.4 i 60KM 44kW 1994-1999 - Oceń swoje auto
Bardzo praktyczne, ze względu na przepastny bagażnik auto. Mało awaryjne przy regularnym serwisowaniu. Niskie ceny części zamiennych. Polecam !
Zadziwiająco dynamiczny jak na 1,4 i 60 KM. Co prawda po przekroczeniu 100 km/h zaczyna się już mocno kręcić i tracić na dynamice.
Bardzo precyzyjnie, z czuciem wchodzace biegi. Czesto zrywająca się linka sprzęgła.
W moim aucie skapitulowała przekładnia kierownicza i kolumna. Nie wiem czy jest to przypadłość tego modelu czy tylko mój przypadek. Trzeba jednak dodać iż auto przejechało 200000 km po Polskich drogach.
Ogólnie dobrze, jednak widoczność do tyłu mocno ogranicza wysoki tył i spoiler na klapie bagażnika.
Ergonomi nic nie można zarzucić. To przecież VW.
Wnętrze szybko się nagrzewa w zimie. Latem nawet bez klimatyzacji wytarczy otworzyć okna. Powoduje to jednak spory hałas wewnątrz.
Miejsca dla kierowcy jest b dużo. Mam 194 cm wzrostu i nie narzekam. Pasarzerowie z tyłu nie są już tak rozpieszczani lecz należy pamiętać że to przecież ibiza z dużym bagażnikiem. Coś za cos.
OK
Niskie spalanie przy spokojnej jeździe. 7/5,5. Stosunkowo tanie części i bardzo dobrze dostepne.
Bardzo atrakcyjna cena za VW w ekonomiczniejszym opakowaniu. Moim zdaniem nawet ładniejszym.
Po 10 latach i 200000 na karku ma już prawo do pewnych niedomagań. Wczesniej nie działo się po prostu nic.
Zrywająca się linka sprzęgła i zamarzające zimą klamki (nie zamki czy uszczelki).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

6,4