Ocena kierowcy - Seat Cordoba I Sedan

JesAr, 18 lat temu
Silnik 1.4 i 60KM 44kW
Rok produkcji 1996
Seat Cordoba I Sedan 1.4 i 60KM 44kW 1994-1999 - Oceń swoje auto
Super zwłaszcza bez katalizatora,w jego miejsce strumiennica i filtr stożkowy powietrza.Duża różnica.Ma tylko humory na pogodę.Lubi wilgotne chłodne powietrze.Zresztą jak każde auto.Przy parnej pogodzie nie ma co cisnąć,bo to nic nie da.Fabrycznie miałem 1,4 60KM.Po drobnych przeróbkach(filtr i strumiennica)napewno nie ma 60KM(!)Nie takie auta robi na przyśpieszenie.Pozatym im większy przebieg tym silnik robi się mocniejszy.Opony mi piszczą nawet przy 4 biegu.Można poszaleć.Można fajnie wieśniaków porobić na skrzyżowaniu.
Dobrze dobrane przełożenia.Najlepsza jest dwójka.Wciska w fotel.Biegi chodzą gładko,jednym palcem.
Ciasne łuki pokonuje bezbłędnie.Czasem mozna zaobserwować w wyniku "przegięcia pały",że przednie koła podskakuja i uślizgują się.Ale to kwestia dobrania opon i sprawności amortyzatorów.Można "wywieść" nie jednego cwaniaczka na pobocze
Tył trochę zadarty dlatego słaba widoczność do cofania.Auto nie dla bab i starych dziadów.Chyba że umieją cofać na lusterkach
Dolna część kokpitu pod radiem- beznadziejna.Nic nie postawisz bo wyleci i gniecie w nogi jak ktoś lubi się rozsiąść wygodnie.Dlaczego nie ma podłokietnika?
Dobre przednie fotele.Dobre trzymanie boczne.Z tyłu troche mało miejsca ale jak sie nie podoba to autobusem.Spokojnie mozna jechać w puchowej kurtce w zimie
Mam wydech sportowy,pozatym mi nie zależy żeby było cicho
Nie ma rewelacji.Ale moje auto akurat pali tyle samo latem co w zimie(!)I nie mam doprowadzonego ciepłego powietrza spod kolektora
Żle bo ceny unijne a płace polskie
Cieknie z uszczelki wybieraka skrzyni biegów(poci się).Drzwi i zamki zamarzają(wd40 i spokój na 3 mies.)
Blacha rdzewieje ok 10 roku uzytkowania chyba że auto jest zakonserwowane.Nie wierzyć w fabryczne konserwacje.Ręczny się blokuje(nie odbija czasem i koła tylnie hamują)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 60KM 44kW [l/100km]

6,5