Ocena kierowcy - Seat Ateca SUV

Silnik 2.0 TDI 190KM 140kW
Rok produkcji 2016
Okres użytkowania: 1 rok
Seat Ateca SUV 2.0 TDI 190KM 140kW 2016-2020 - Oceń swoje auto
Silnik : Wrażenie z 400Nm jest niesamowite.
Układ elektryczny : Nie jest uciążliwie.
Szukałem SUV-a. Wiedziałem, że chcę nowego i, że to wybór na kilka lat. Nie chciałem wprowadzić się w poczucie winy, że wybrałem nie sprawdzając kompletnej oferty na rynku. Jeździłem autami tej klasy z salonów Toyoty, VW, Nissana, KIA, Hyundai, Skoda, Suzuki, Ford. W zasadzie SEAT trafił na jazdę próbną z polecenia i przez zupełny przypadek, jako konkurencja do TIGUAN-a. Wybrałem ATECA, bo był bezkonkurencyjny w porównaniu do reszty. Wybrałem opcję 4x4 190KM 2.0 TDI w automacie DSG7 (400 Nm). Dodatkowo kamery 360 stopni, asystent parkowania i aktywny tempomat z asystentem jazdy w linii pasa drogowego. Po przejechaniu lekko ponad 46000 km jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem. Auto jeździło już po włoskich drogach od Wenecji po Rzym, zaliczało austriackie doliny wśród alpejskich stoków, odwiedziło Czechy i Frankfurt na Menem, jeździło po trudnych offroadowych odcinkach. Przyjemność z jazdy jest za każdym razem wielka, czy to krótka przejażdżka po mieście, w terenie, czy to pokonywanie wielu kilometrów na długiej trasie - Seatem Ateca sprawia mi frajdę. To oświetlenie w środku i LED na zewnątrz dodaje charakteru i mamy poczucie bycia zauważonym na drodze. Bardzo cenię sobie swój wybór i, kilka razy jeżdżąc ze znajomymi innymi SUV-ami, a Oni ze mną - mój wybór by był ten sam, a ich inny, tzn. na korzyść ATECA.
4x4 zarządzane 2.0 TDI 190KM / 400 Nm w trybie Sport na DSG7 wprowadza poczucie niesamowitych emocji i doznań - to auto rusza lepiej na deszczu / śniegu, niż hamuje! ;) a jak już śnieg spadnie...? i jest ślisko? emocje nie do opisania w trybie ESC Sport!!!!
Automatyczna DSG7 płynna, bez szarpania, bez przerwy wciska w fotel. Wymiana oleju w DSG zalecana co 60k km, ale ja zmieniłem na 45k.
To dopiero właśnie ATECA 4x4 dała mi do zrozumienia, że nie kupuje się już aut z jedną osią napędową. Jeździłem wieloma autami w swoim życiu. To jest akurat moje siódme nowe auto. To co się dzieje w trakcji w lato, jak nam się spieszy, albo w zimę, jak się chcemy pobawić, to emocje, których od tego auta oczekiwałem! Spełnione oczekiwania w każdym calu.
Linie i załamania na ostro. Brakuje mi progów w dolnej części maskujących podwozie, i tu się czepiam, ale nie dostrzegalne jest to na co dzień.
Widać wszystko bardzo dobrze. Szczególnie przy kamerach 360 stopni podczas manewrów parkingowych.
Wszystko pod ręką. Intuicyjnie,
System AirCare dba o absolutną higienę powietrza w środku. Niesamowite, jak czysto jest cały czas. System reaguje od startu bardzo sprawnie, czy to klima, czy ogrzewanie. Climatronic jest bardzo precyzyjny, co 0,5 st i podróż jest przyjemna przez cały okres jazdy.
Nikomu nie brakło miejsca i wygody. Czy to znajomym, czy rodzinnie, czy podczas przewiezienia towarów.
Przy ponad 200 km/h nadal można normalnie gadać i NIE KRZYCZEĆ do siebie, chyba, że... z wrażenia, bo droga przy 230 km/h naprawdę się zwęża.
Olej co 15k około 700-1000 / kpl.
Porównam tak: za Tiguana w tym samym wypasie wyposażenia, na tej samej podłodze (ATECA/KAROQ/TIGUAN to ta sama podłoga robiona w Czechach w Kvasnicy) w VW chcieli 35k więcej, więc na tej podstawie stwierdzam, że stosunek ceny do jakości jest absolutnie wyważony.
Problem z czujnikiem, ale serwis załatwił to na reklamacji.
BRAK.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 190KM 140kW [l/100km]