Ocena kierowcy - Seat Ateca SUV

Marol, 7 lat temu
Silnik 1.4 EcoTSI 150KM 110kW
Rok produkcji 2017
Seat Ateca SUV 1.4 EcoTSI 150KM 110kW 2016-2018 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Bardzo dobre zawieszenie człowiek dzięki niemu czuje się pewnie w różnych często niebezpiecznych sytuacjach na drodze, dobre osiągi komfort i bezpieczeństwo, (na razie bezawaryjne) a różnie to bywa na naszych drogach.
Seata posiadam dopiero niecałe 6 miesięcy pomimo tego odważyłem się go ocenić w sposób subiektywny. Niewątpliwie jest to samochód rodzinny, o lekko sportowo ,,terenowym" charakterze. Posiada wszystko co kierowcy potrzeba by cieszyć się jazdą. Jest się z czego cieszyć bo auto wspaniale jeździ zarówno po nierównościach naszych dróg jak i po dobrej nawierzchni. Dość twardo (seatowsko) zestrojone zawieszenie daje radę bez problemu i zapewnia jednocześnie całkiem niezły komfort jazdy. Nie jest ani za twardo ani za miękko po prostu kompromis , mnie to odpowiada, choć jeśli chodzi o jazdę w terenie nie mogę się wypowiadać gdyż nie testowałem auta pod tym względem. Wykonanie wnętrza nie budzi zastrzeżeń i ciężko jest się przyczepić do wykonania i spasowania części wyposażenia kabiny. Wyciszenie jest dobre przy prędkościach autostradowych daje się swobodnie rozmawiać, słychać delikatne odgłosy z zewnątrz lecz nie są za bardzo uciążliwe. Silnik to kompromis pomiędzy osiągami a spalaniem, wolał bym mocniejszy ale i ten daje radę gdy chce się troszeczkę poganiać po autostradach. Skrzynia biegów dobrze sobie radzi z zachciankami kierowcy nie ma z nią kłopotu, nie jest ospała i wyprzedzanie aut na drodze dzięki właściwemu zestopniowaniu biegów jest bezpieczne. Miejsca w kabinie wystarcza dla 4 osobowej rodziny oraz średniego bagażu, bagażnik w miarę ustawny choć mógłby być ciut większy. Troszkę przeszkadza brak możliwości regulacji pasów bezpieczeństwa na słupku, oraz zbiornik paliwa o pojemności 50 litrów mógłby być większy lub występować w ofercie powiększony o parę literków co się przydaje zwłaszcza przy podróżach zagranicznych. Trudno mi się do czegoś na siłę doczepić samochód jest używany na co dzień nie ma z nim kłopotów lecz jeszcze pachnie nowością i dopiero po upływie czasu i przebiegu kilometrów da się powiedzieć coś więcej. Puki co mogę polecić to auto wszystkim, ja się na nim nie zawiodłem jak do tej pory i oby tak dalej.
Silnik miło zaskakuje jak na razie nic się z nim nie dzieje, jest oszczędny i w miarę szybki, elastyczny choć może przydało by się jeszcze parę koników tak dla powiększenia przyjemności z jazdy, choć i teraz jest dobrze.
Dobrze zestawiony ani nie za twardy ani nie za miękki, kompromis bardzo dobrze sprawdzający się na drogach asfaltowych (w terenie nie testowałem jeszcze) W zakrętach i na lekkich nierównościach drogowych auto radzi sobie nadspodziewanie dobrze.
Widoczność jak na takie gabaryty jest dobra, w razie czego pomagają systemy ułatwiające życie kierowcy.Kabina dobrze wyciszona przy prędkościach autostradowych daje się bez problemu rozmawiać. Bardzo dobre audio z 9 głośnikami umila podróż, auto posiada masę poręcznych schowków i udogodnień. Ogrzewanie i klimatyzacja nadążają za preferencjami kierowcy i pasażerów.
Brak regulacji pasów bezpieczeństwa na słupku, poza tym wszystko pod ręką, obsługa intuicyjna tak jak to powinno być we wszystkich autach a jednak niestety nie jest.
Klimatyzacja wydajna i cicha, ogrzewanie spełnia pokładane w nim nadzieje choć zimy jak na razie nie są za mroźne. Podgrzewana szyba z przodu oraz siedzenia dają możliwości komfortowej podróży w różnych warunkach pogodowych.
Dla rodziny 4 osobowej wystarcza miejsca w kabinie choć bagażnik mógłby być nieco większy.Czasem przydaje się boks dachowy zwłaszcza na dalsze wyjazdy.
Auto jest dobrze wyciszone co zapewnia komfort w podroży. Przy prędkościach autostradowych i nie tylko daje się swobodnie rozmawiać i słuchać muzyki. Dzięki dobremu wyciszeniu nawet podróże powyżej 1000 km nie są uciążliwe, nikt nie uskarża się na bul głowy.
koszty utrzymania są akceptowalne jeśli ktoś kupuje auto z rozmysłem i bierze to we wcześniejszych kalkulacjach finansowych pod uwagę. Ogólnie jest dobrze koszty eksploatacji średnie jak przy autach tego typu i marki.
Na razie jeszcze trudno jednoznacznie powiedzieć ale jakość wykonania jest dobra i awarie się nie zdążają (młode auto). Cena akceptowalna w zależności co kto od auta oczekuje. W moim wypadku jak do tej pory jest OK, koszty serwisu i wydatki na eksploatację akceptowalne.
Samochód posiadam od kilku miesięcy i jak na razie brak oznak usterkowości poza drobiazgami w stylu dokręcenia lekko luźnej śrubki w drzwiach i wymiany żarówki przez serwis. Ach oby tak dalej.
Jak dotąd brak samochód zaledwie paromiesięczny, staram się dbać o auto lecz co tam kiedy się wydarzy nigdy nie wiadomo.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 EcoTSI 150KM 110kW [l/100km]

7,8