Ocena kierowcy - Seat Arosa II

daniel@goweb.pl, 21 lat temu
Silnik 1.4 60KM 44kW
Rok produkcji 2000
Seat Arosa II 1.4 60KM 44kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
Świetny samochód w swojej klasie. Doskonały do jazdy w mieście, ale w trasie też dużo potrafi.
Z takiego silnika mogło by być trochę więcej mocy (jest 60 KM), ale przy masie 970 kg idzie nieźle. Czego więcej wymagać od takiego autka - myślę że w swojej klasie jest SUPER! Niezła dynamika. Jechałem 170 km/h (wg producenta max 160 km/h) i to nie była "decha".
Jak dla mnie trochę za krótki 1 i 2 bieg - przy ostrzejszym przyśpieszaniu trzeba szybko wahlować dźwignią, ale reszta OK!
Trochę sztywny jak wszystkie Seaty, ale to kwestia gustu - mi się podoba!
Bez zastrzeżeń !
Ogólnie OK, ale dla palących - problem z trafieniem w popielniczkę po zmroku - brak oświetlenia. Poza tym ciężko dosięgnąć pasy, bo drzwi są bardzo szerokie, ale w sumie można uznać to raczej za plus - drzwi otwierają się bardzo szeroko, ale stopniowy ogranicznik skutecznie zapobiega obijaniu sąsiednich samochodów na parkingu. Bardzo wygodne fotele, ale bagażnik "na zakupy i dwie koszule". Ale za to świetne jakość wykończenia i estetyka wnętrzna.
Brak zamkniętego obiegu powietrza.
Jak na małe autko, to z przodu super - z tyłu trochę ciasno, ale ujdzie mając na uwadze rozmiar samochodu. Uwaga - samochód rejstrowany na 4 osoby, ale to nie autobus, a tylne siedzenia są bardzo wygodne.
Myślę, że jak na rozmiar samochodu i pojemnosć silnika jest OK!
Trochę za dużo pali w mieście - w zimie, w korkach nawet do 8l, chociaż producent podaje 10,4 (?).
Może trochę drogi, ale biorąc pod uwagę silnik Volkswagena, jakość wykończenia i dynamikę - warty swojej ceny!
Właściwie to nie mam do czego się przyczepić.
Jak na razie żadnych problemów - leję i jadę!
Seat Arosa II