Ocena kierowcy - Seat Arosa I

olekiolek@o2.pl, 14 lat temu
Silnik 1.0 50KM 37kW
Rok produkcji 1998
Seat Arosa I 1.0 50KM 37kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : Konretnie gabaryty i przestronność auta.
Przeniesienie napędu : Skrzynia biegów - wyskakujący bieg wsteczny.
Układ elektryczny : Zacinający się przełącznik wycieraczek.
Inne : Drgania mechanizmu opuszczania szyby pasażera.
Z mojej Arosy jest bardzo zadowolony, pomimo kilku usterek, które w zasadzie nie uniemożliwiają ciągłej eksploatacji auto spisuje się świetnie. Polecam ten samochód każdemu, kto nie ma dużej rodziny i nie potrzebuje przestronnego auta.
Silnik pracuje dobrze pomimo małej pojemności, duzego przebiegu i instalacji LPG. Nie ma problemów z odpalaniem jak również podczas pracy. Obroty co prawda mnimalnie falują ale w bardzo dużych odstępach czasu i tylko na słuch można to wyczuć, bo na obrotomierzu tego nie widać.
Skrzynia biegów nie jest rewelacyjna ale pracuje dobrze. Czasem zdarza się, że bieg wsteczny wyskakuje.
Układ jezdny jak na tak mały samochód jest w porządku. Co prawda czuć nierówności i wstrząsy podczas jazdy ale z założenia jest to tani i mały samochód, więc nie ma co się spodzewać po nim cudów i wspaniałego komfortu.
Jestem dość wysoką osobą i na widoczność trochę narzekam. Fotel mam odsunięty do końca i nie mogę dojeżdżać do lini zatrzymania przed skrzyżowaniem, ponieważ nie widzę wtedy sygnalizatora. Poza tym przedni słupek jest w takim miejscu, że na zakręcie w lewo lub rondzie ogranicza mi widoczność.
Auto jest wygodne, mój model ma regulację kolumny kierownicy góra-dół i bardzo to sobie chwalę. Opuszczona kierownica znacznie poprawia komfort jazdy. Brakuje mi tylko podłokietnika ale wiem, że nie zmieściłby się w tym samochodzie.
Jest w porządku. Małe auto z małą kabiną łatwo się wietrzy i nagrzewa.
Zazwyczaj jeżdzę sam lub z jednym pasażerem i ta przestrzeń w zupełności mi wystarcza. Czasem zdarzają mi się wypady za miasto w trzy osoby i nikt nie narzeka. W cztery osoby nie wyjeżdżam poza miasto, bo nie byłoby miejsca na bagaże, część zawsze leży na tylnej kanapie, bo nie miejści się w bagażniku. Na krótkim odcinku jazda w czetry osoby też jest znośna.
Mam silnik benzynowy i bardzo sobie chwalę kulturę jego pracy. Gdyby był to diesel pewnie narzekałbym, że w kabinie jest głośno. Na trasie przy stałej prędkości 120km/h jest na prawdę dobrze. Samochód nie męczy, bo silnika prawie nie słychać. Jak na małe i tanie auto w tej kwestii spisuje się świetnie.
Mój model jest wyposażony w instalację LPG, co znacznie poprawia jego ekonomię. Silnik 1.0 sam z siebie nie pali dużo, a przy cenie gazu jazda wychodzi bardzo tanio. Jestem z tego bardzo zadowolony. Podaję spalanie gazu, ponieważ benzyny używam tylko do rozruchu i do dojazdu na stację jak gaz mi się skończy.
Stosunek jakości do ceny to po prostu rewelacja. Nie sądzę, żeby jakikolwiek samochód był w stanie pobić Arosę w tej konkurencji.
Wiadomo, że drobiazgi są wszędzie. Jednak jedyne na co narzekam to drgania w jakie wpada mechanizm opuszczania szyby pasażera podczas postoju na jałowym biegu oraz przełącznik wycieraczek, bo czasem się zacina i muszę nim pstryknąć kilka razy. Poza tym poprzedniemu właścicielowi urywała się linka od wewnętrzej klamki ostwierania drzwi.
Nie miałem żadnej poważnej usterki w moim samochodzie.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.0 50KM 37kW [l/100km]

7,3