Ocena kierowcy - Saab 9000 I

szczęśliwy posiadacz Saab-a, 19 lat temu
Silnik 2.3 16V 146KM 107kW
Rok produkcji 1991
Saab 9000 I 2.3 16V 146KM 107kW 1990-1993 - Oceń swoje auto
Jestem zadowolony i jeżeli dalej będzie się tak spisywał to kolejnym moim samochodem też będzie Saab. A jeżdziłem już wieloma i to znacznie młodszymi.
silnik z dużym zapasem mocy, elastyczny nawet na niskich obrotach.
Precyzyjna nie słychać żadnych zgrzytów, pewna zmiana przełożeń, żadnych drgań lewarka
rewelacja, ABS i TCS robią swoje, czasami dziwię się że jadę po polskich drogach
do przodu rwewlacja, tył zasłaniają słupki i przeszkadza wysoko usytuowana klapa bagażnika, trzeba się przyzwyczaić do lusterek i będzie ok.
po prostu dobra i nic więcej
klimatyzacja automatyczna działa rewelacyjnie, ponadto jest otwierany elektrycznie dach co dziwi w aucie z klimą.
bez względu na wzrost i wagę wszyscy siedzą wygodnie.
Nawet przy prędkościach rzędu 180-210 można swobodnie i cicho rozmawiać.
Zużycie paliwa można uznać za dobre odpowiada gadarytom auta i komfortowi. Kiedyś jeździłem Polonezem który palił więcej. Dostępność części i serwis nie jest drogi / warunek poza ASO /. Auto nie miało żadnej poważnej naprawy, trzeba jedynie pilnować wymiany płynów. Rada - stosować części oryginalne mogą być używane, żadnych zamienników są do d... . Minimalne spalanie to trasa ponad 1000 km nie przekraczałem 120 km/h / jakiś gnojek wybił mi szybę z przodu /
jest to Szwedzki "Mercedes" moim zdaniem bardziej niezawodny i bezpieczny, za 1/3 ceny w/w.
pierdoły. Czujnik otwierania drzwi, wymiana żaróweczek oświetlenia wew., wycieraczki reflektorów trzeba pamiętać o ich odśnieżaniu bo łamią się.
Nie było

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.3 16V 146KM 107kW [l/100km]