Ocena kierowcy - Saab 900 II Hatchback

900SE, 13 lat temu
Silnik 2.0 i 131KM 96kW
Rok produkcji 1997
Saab 900 II Hatchback 2.0 i 131KM 96kW 1993-1998 - Oceń swoje auto
Silnik : Jest perfekcyjny.
Silnik : Wymiana pompy wody i paska micro.
Karoseria : Regeneracja anteny.
Układ elektryczny : Naprawa wycieraczki prawego reflektora.
Świetne auto dające poczucie odmienności na naszych drogach, doskonale sprawdza się jako auto rodzinne, wygodne, jak trzeba to szybkie no i jak do tej pory niezawodne. Daje poczucie bezpieczeństwa. Bardzo lubię ten samochód i z wielką przyjemnością zasiadam za kółkiem. W tym samochodzie można się zakochać.
Rewelacja-wspaniała kultura pracy, charakterystyczny saabowski pomruk, duża satysfakcja z jazdy i dodawania gazu. Silnik doskonale znosi warunki jazdy spokojnej jak i sportowej. Nie jest zbyt elastyczny ale powyżej 3000 obrotów zaczyna się fajnie wkręcać i ciągnąć do przodu:)Już teraz takich silników się nie robi- a szkoda.
Skrzynia nie jest niestety dopracowana perfekcyjnie, trochę nieprecyzyjnie wchodzą biegi- szczególnie 5. Trzeba się przyzwyczaić i dobrze wyczuć ten mechanizm. Jest też troszkę zbyt głośna ale da się przeżyć.
Jak dla mnie to doskonały, dobrze tłumi nierówności i prowadzi się pewnie. Czuję się bezpiecznie jadąc tym samochodem, nawet przy dużych prędkościach. Wszystko naprawdę dobrze zgrane.
Do przodu super- do tyłu tez nie mam zastrzeżeń.
Super. Wszystko na swoim miejscu i w zasięgu ręki, trochę za mało schowków. Bagażnik mnie bardzo pozytywnie zaskoczył- można bardzo dużo rzeczy zapakować-jest ogromny i bardzo pakowny.
Wszystko działa jak trzeba- w zimie szybciutko nagrzewa, a w lecie klimatronic radzi sobie też doskonale. Doskonałe nawiewy na wszystkie okna- nawet boczne.
Mam 188 cm wzrostu i jest idealnie jak dla mnie. Fotele przednie super wygodne co da się wyczuć podczas dłuższej podróży.
Jest ok.
O tu się zaczyna trochę pod górkę ale to jest przecież samochód a nie jakaś kosiarka. W mieście to 14 l potrafi spalić ale na trasie przy spokojnej jeździe do 110 km/h można zejść spokojnie do 8 litrów, a przy bardzo ostrej jeździe spalania się nie mierzy-pozostaje satysfakcja:)
OK.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 131KM 96kW [l/100km]