: Ciezko wybrac co zaskoczylo mnie najbardziej. Cale auto jest rewelacyjne.
Jest dokladnie taki, jaki chcialbym, zeby byl. Niezawodny, wygodny, pakowny ( bagaznik 495l ). Rozpoznawalny z daleka.
Zbiera sie calkiem ladnie, pracuje rowno. Swietne brzmienie (choc dzwiek 2.3 jest bardziej klarowny i gleboki).
Przelozenia dobrze dobrane, choc dwojka moglaby byc ciut dluzsza. Zmiana biegow wystarczajaco precyzyjna.
Dobrze trzyma sie drogi. Dobrze umieszczony srodek ciezkosci pozwala doskonale \"wyczuc\" auto i przewidziec jego zachowanie. Jedyny minus to trwalosc zawieszenia, ktore na naszych drogach czesto daje o sobie znac.
Wysoki prog z tylu, czasem przy cofaniu trzeba pomagac sobie lusterkami.
Wszystko tam, gdzie mozna by sie tego spodziewac. Procz stacyjki, ktora jest miedzy fotelami. Juz po kilku miesiacach w innych autach odruchowo szukalem jej w tym samym miejscu. W sumie co to za pomysl - stacyjka przy kierownicy? ;p
W zaleznosci od potrzeb - cieplo lub zimno juz po chwili. Zima silnik nagrzany juz po kilku kilometrach nie pozwala nam marznac ;]
Z przodu miejsca ogrom. Z tylu troche mniej, zwlaszcza jesli z przodu siedza wysokie osoby.
Przy duzych szybkosciach dosc glosno slychac szum wiatru. Przy jezdzie do 3,5 tys rpm silnik przyjemnie mruczy.
Jak na 2.0 jest OK. Nie oczekiwalem, ze spali 5l/100km. Raczej nie ma problemow z dostepnoscia czesci. Ceny czesci eksploatacyjnych nie odbiegaja tu od innych marek.
SAAB to niedoceniana w naszym kraju marka, przez co auta te mozna zakupic za naprawde niewielkie pieniadze. A auto naprawde solidne i bogato wyposazone.
Tylko to co sam dalem rade popsuc.
Podobnie jak z drobiazgami ;] A ogolnie - jesli w pore reagujemy na objawy zuzycia poszczegolnych podzespolow auto odwdziecza sie bezawaryjnoscia mimo duzych przebiegow.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 131KM 96kW