Ocena kierowcy - Saab 900 II Cabrio

promotion@onet.pl, 15 lat temu
Silnik 2.3 150KM 110kW
Rok produkcji 1998
Saab 900 II Cabrio 2.3 150KM 110kW 1993-1998 - Oceń swoje auto
Inne : ma obecnie 180 tys. km i będąc regularnie serwisowany cały czas zachowuje się jak prawie nowe auto , w stosunku do innych aut które miałem ( a miałem ich kilkanaście ) wypada całkiem nieżle , a może to tylko subiektywne zdanie fana - oceńcie najlepiej sami
Inne : automat otwierania dachu
jak już podejmie się decyzję o tym aby jeżdzić tym samochodem to szczegóły nie mają znaczenia , koszty eksploatacji i napraw są nie istotne przy frajdzie jaką daje wiatr we włosach natomiast nie sugerujcie się niską ceną zakupu używanego saaba , codzienna eksploatacja nadrobi różnicę
mam wersję 2.3 benzyna z automatyczną skrzynią biegów , niestety przed zkupem nie wiedziałem , że tak dużo traci mocy na automacie , w przyszłości kupiłbym z turbiną
automatyczna działa idealnie , niestety przyczynia się do znacznego zużycia paliwa
całkiem niezły , jak w kazdym innym aucie czasami coś trzeba wymienić - uwaga częsci do saaba są astronomicznie drogie a okazuje się , że niektóre pasują od opla vectry
przy zamkiniętym dachu widoczność do tyłu żadna , natomiast z otwartm dachem nie ma znaczenia bo i tak wszyscy inni cię widzą ,he,he,he - oczywiście bardzo dobra
tylna kanapa raczej dla dorosłych na długie trasy się nie nadaje , mało miejsca na nogi ,duzym brakiem jest brak uchwytów na napoje dla kierowcy lub pasazera ,
nie ma problemu z nagrzaniem kabiny w zimę - radzi sobie z tym bez problemu jest to w końcu produkt ze szwecji , a tam raczej zbyt ciepło nie mają , również w lato przy otwartym dachu klima daje sobie radę i stojąc w korku można się schłodzić
ujdzie , ja jeżdzę z odsuniętą kanapą do samego końca ( 182 cm) i miejsca mam dosyć , gorzej z pasażerem za mną
do 120/h da się wytrzymać , przy większych prędkościach zaczyna być głośno
co do spalania to jest jego największy problem , benzyny w mieście zżera 17l/100 , założyłem gaz ( niestety traci trochę na mocy ) gazu 20l/100 więc ekonomiczny nie jest . na trasie przy predkościach do 150/h 12-13 l/gazu
kupiłem go kilka lat temu ( wtedy tochę przepłaciłem ) ale patrząc po obecnych cenach aut z importu myślę , że można wyszukać fajną sztukę za rozsądne pieniądze.
ogólnie dobra , może akurat mnie trafiło , ze konieczna była wymiana łańcuch rozrządu ( koszt 2500 zł) który podobno wymienia się dopiero po 250tys.km , jakieś drobne sprawy w zawieszeniu - np. wachacz ( pasuje od opla ) ale to raczej wina naszych dróg
w zasadzie poza normalną eksploatacją niespodzianek większych nie ma , największa to usterka automatu dachu ( servis chce za moduł silnika 4500 zł ) pęka obudowa której nie można dokupić oddzielnie , tylko cały silnik ale daje się ją pospawać za 150 zł i jest po tym zabiegu lepsza od oryginału

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.3 150KM 110kW [l/100km]

16,0