Ocena kierowcy - Saab 9-5 II Sedan

Rok produkcji 2009
Saab 9-5 II Sedan 2.3 t 220KM 162kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Komfort i wygoda jazdy, solidne wyciszenie
Silnik : Regularne, drobne usterki, uniemożliwiające dalszą jazdę.
Pomimo, że jest to przepiękny samochód to regularne wizyty w warsztacie oraz na stacji benzynowej znacząco obniżają dla mnie wartość tego samochodu.
Czuć w tym aucie moc, nie ma problemu z przyspieszaniem nawet na piątym biegu dzięki turbinie. Niestety, rzeczona turbina jest podatna na awarie. Na światłach samochód potrafi wpaść w wibracje i spaść z obrotami nawet poniżej 700. Dodatkowo, co jest typowe dla wszystkich pojazdów tej marki - lubi gubić olej. Naprawa jest równoznaczna z wyjęciem całego silnika. Kontrolka check engine była moim nieodzownym towarzyszem podróży.
Tutaj bez zarzutów, 5-biegowy manual sprawdza się w zupełności.
Bardzo ładnie trzyma się drogi, skręca jak powinien, zawieszenie ładnie wyłapuje wszelkie nierówności, ciężko powiedzieć coś więcej.
Tutaj bez żadnego zarzutu. Karoseria nie jest podatna na rdzewienie ani rysowanie.
Jako, że to jest sedan to niestety tylna szyba nie jest wystarczająco duża, w czym nie pomaga oczywiście brak tylnej wycieraczki. Z przodu i po bokach bez zastrzeżeń.
To jest SAAB, więc trzeba się przyzwyczaić że nic nie jest tam, gdzie powinno, rozpoczynając od stacyjki znajdującej się obok hamulca ręcznego. Zdecydowanie za mało w tym aucie schowków dostępnych "pod ręką" - jedynie w drzwiach kierowcy oraz duży schowek między siedzeniami. Przyciski są tam gdzie mają być. Uchwyt na kubek jest przydatnym gadżetem, natomiast jest podatny na wyłamanie przy większym obciążeniu i nie jest w pełni stabilny. Za to fotele są bardzo wygodne oraz regulowane we wszystkich osiach. Dla mnie bomba, jedzie się jak limuzyną.
Wszystko jak powinno. Podgrzewane fotele potrafią niemal podpalić w zimie spodnie. Klimatyzacja działa szybko i w punkt.
Bardzo dużo miejsca zarówno dla kierowcy jak i dla wszystkich pasażerów. Nikt się nie skarżył. Bagażnik pojemny i nie było problemu zapakować do niego nawet większych mebli.
W porównaniu z innymi samochodami które miałem zdecydowanie mocny punkt. Nawet przy prędkościach autostradowych ledwo słychać pracę silnika.
Niestety jak ktoś chce mieć Saaba to musi sporo zapłacić za jego utrzymanie. Każda, nawet najdrobniejsza część jest droższa niż w innych markach. Dla przykładu, wymiana spryskiwacza przedniego to kwota rzędu kilkuset złotych. Spalanie też nie zachwyca - 11 litrów w mieście, 8-9 litrów na trasie.
Egzemplarze w dobrym stanie można znaleźć za rozsądną cenę, porównywalną do innych marek.
Jestem w stanie zrozumieć że jest to samochód kilkunastoletni, jednak z żadnym z poprzednich samochodów nie odbyłem tylu wizyt u mechanika. Czasem musiałem wrócić nawet po kilku dniach.
Niestety zdarzyło się dwukrotnie podczas dwóch lat użytkowania, że wracałem z trasy na lawecie. Usterki dotyczyły turbiny i sprzęgła.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.3 t 220KM 162kW [l/100km]

10,0