Ocena kierowcy - Saab 9-5 II Sedan

Silnik 2.0 t 150KM 110kW
Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 5 lat
Saab 9-5 II Sedan 2.0 t 150KM 110kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Pancerna jednostka, odporna na LPG :)
Przeniesienie napędu : Wybierak skrzyni biegów
Bardzo solidne auto i komfortowe auto. Kupiłem 8 letnie, dzisiaj ma 13 i niewiele się zmieniło przez te 5 lat. Daje poczucie bezpieczeństwa i dużą wygodę dla wszystkich pasażerów. Ma oczywiście swoje mankamenty - 5 biegów i dużo pali. Całe szczęście używam LPG, więc nie boli tak mocno.
Pancerna jednostka. Nie mam z nim żadnych problemów. Zmieniam olej i jeżdżę. Silnik elastyczny i jak na budę auta wystarczający (dla mnie).
Bardzo mi brakuje 6 biegu. Na trasę auto się nadaje, ale do 120km/h. Długa jazda po autostradzie to męczarnia. Ciągłe problemy z wybierakiem skrzyni. Poza tym nie mam problemów.
Odrobinę za miękkie zawieszenie. Auto potrafi pływać gdy mocno przyspieszam.
Grubość blach i ich odporność na korozję bardzo zadowalająca. Lakier po 13 latach do odświeżenia :)
Fotele w tym aucie są bardzo wygodne. Tylna kanapa również. Wszystko jest pod ręką bez zbędnych fajerwerków.
Przez ostatnie 5 lat (odpukać) wydałem na naprawy i części około 5 tysięcy złotych. W tym wymiany oleju i filtrów. Uważam, że to dobry wynik jak na tak stare auto.
Gdyby nie skrzynia dałbym 5.
Raz podkleiłem lusterko boczne, bo odpadało. Wężyk od płynu chłodzącego sparciał. drobne rzeczy.
Nie miałem nic większego niż naprawa za parę stówek - czujnik położenia wału korbowego.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 t 150KM 110kW [l/100km]

13,7