Układ hamulcowy
: Auto staje dęba w momencie - cztery tarczówki robią swoje :)
Auto spełniło moje oczekiwania, zarówno jeśli chodzi o moc jak i ogólną jakość auta. Spalanie również nie zaskoczyło mnie na minus - jest w takim obszarze jakiego można się było spodziewać.
Silnik jest ok, jak to w turbo - brakuje dołu, ale od ~3000 obrotów ma czym poszaleć. W zimie bez tcs był by problem :)
Brak szóstego biegu daje się we znaki na trasie, poza tym biegi wybierane precyzyjnie, drugi i trzeci bieg odpowiednio długie i dają sporo frajdy :)
Jako iż moje auto to wersja Aero, to nie mam na co narzekać, samochód klei się do drogi (jeśli masz dobre kapcie ...) i można się zaskoczyć jak dany winkiel jesteś w stanie szybko przejechać
Wszystko ok, nie ma się do czego za bardzo przyczepić.
Do pełni szczęścia brakuje mi drugiego uchwytu na kawę/napój w przednim rzędzie foteli. Poza tym wszystko na miejscu i pod ręką. Dostęp do systemu elektrycznych szyb jest lekko utrudniony poprzez umieszczenie w okolicy podłokietnika (pomiędzy lewarkiem skrzyni biegów i dźwignią hamulca ręcznego).
Tu mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach.
Znam większe auta, ale w 9-5 czteroosobowa rodzina jedzie wygodnie i komfortowo 1000 km i wysiada bez oznak zmęczenia.
Jest ok, przy prędkości autostradowej (~140 km/h) można normalnie rozmawiać, powyżej 160 robi się niestety głośno (brak szóstego biegu kłania się po raz kolejny).
Tu szału nie ma - kupując 2.3T legitymujące się taką mocą, nie ma co oczekiwać spalania na poziomie kompaktu. Miejskie korki wysysają paliwo z baku oraz gaz z butli w tempie ekspresowym. Przy bardzo delikatnym obchodzeniu się z pedałem gazu na benzynie ciężko zejść poniżej 12 litrów w ruchu miejskim. Na gazie miasto to co najmniej 15 litrów ... ale fakt, oprócz sporych korków nogę mam raczej ciężką :)
Za te pieniądze, ciężko o tak dynamiczną limuzynę innego producenta.
Auto swój wiek ma, a usterek po pokonaniu > 12000 km żadnych
Żadnych awarii, auto pewne - wsiadasz i jedziesz.
- zużycie paliwa dla silnika 2.3 T 230KM 169kW