Ocena kierowcy - Rover 600

Silnik 2.0 SDi 105KM 77kW
Rok produkcji 1995
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Rover 600 2.0 SDi 105KM 77kW 1994-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik jest bardzo mocną stroną tego auta. Bardzo oszczędny, dynamicny, trwały i o dużej kulturze pracy
Auto użytkuję 10 lat i 3 miesiące. Przejechałem w tym czasie 130 tyś km. bez żadnej awarii. Nigdy mnie nie zawiodło mimo często długich (3000 km.) i trudnych (Ukraina) tras. UWAGA Przytoczone tu dane dot. eksploatacji tego samochodu pochodzą z programu komputerowego, który specjalnie pod tym kątem został przygotowany.
Silnik niezawodny, oszczędny, elastgyczny i o dużej kulturze pracy
Biegi wchodzą dobrze. Wsteczny wymaga pewnego \"dopasowania\". Nie jest to jednak uciążliwe.
Bez zarzutu. Auto trzyma się jezdni doskonale. Nie wykazuje tendencji do nad- jak i podsterowności.
Zupełnie dobra. Nie budzi zastrzeżeń
Nie mam nic ujemnego do powiedzenia
Ogrzewanie dobre. Natomiast wentylacja nasuwa pewne zastrzeżeni. Częto, w zmiennych warunkach atmosferycznych, zaparowywują szyby. Na szybkie usunięcie tej dolegliwości są dwa sposoby: 1/ Włączyć klimatyzację (jednocześnie ogrzewanie i chłodzenie) 2/ Uchylić okna po przekątnej
Zupełnie wystarczająca
Przy szybkoci do 120 km. na godz. wewnątrz auta w zasadzie nie słychać silnika. Po tym przedziale, trochę tak. Nie jest to jednak uciążliwe.
1/ Cykl mieszany, w skali roku - 5,8,l na 100 2/ miasto - 7,0 \'\' 3/ trasa oszczęda jazda do 120 - 4,8 Bardzo ekonomiczny, dynamiczny i niezawodny silnik Zapala zimą jak i latem tak samo sprawnie. Dotąd nie miałem tak niezawodnego i oszczędnego samochodu.
Jest to bardzo udane, pod każdym względem, auto. Praktycznie bezawaryjne i nieprzeciętnie oszczędne w zużyciu paliwa. Eksperymentalnie przejechałem na pełnym baku 1292 km. Bak ma pojemność 65 l.lecz pełen \"pod szyjkę\" - 72l. O pierwszego błysku rezerwy przejechać można bez obaw 160 km. W stosunku do jakości, walorów eksploatacyjnych i prezencji, ceny rynkowe tego auta są wyraźnie zaniżone.
Auto ma 14 lat. Wszystko co działało w chwili wyprowadzenia auta ze sklepu - działa dotąd. Rewelacja. Proszę wskazać mi drugi taki samochód.
Po przebiegu 189 tyś km. regenerowałem turbosprężarkę. Przepuszczała olej. Regeneracja łącznie z demontażem i montażem kosztowała 1200.-zł. Jest to największy mój wydatek na ten samochód od chwili jego zakupu. Oczywiście rygorystycznie przestrzegam wszystkich wymogów eksploatacyjnych dot. tego auta.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 SDi 105KM 77kW [l/100km]

5,9