Ocena kierowcy - Rover 600

Silnik 2.0 SDi 105KM 77kW
Rok produkcji 1998
Rover 600 2.0 SDi 105KM 77kW 1994-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : Rdza na tylnych nadkolach
Ogólnie ciekawe auto,niedużo pali,i jest bardzo wygodne,jeszcze jakby było ciszej w środku było by różowo.Po za tym jest w miarę mało spotykane na naszych drogach,wiec można poczuć sie wyjątkowym:)) Jeżdże nim zazwyczaj w trasie,na ogół o długosci 300km.Zawsze dojechałem do celu,i za to podoba mi sie ten samochód,po za tym jest bardzo ładny:P
Silnik jest w miarę elastyczny,ale w porównaniu do volkswagenowskiego silnika AFN 110 KM którym mam okazje jezdzic również jest dużo mniej elastyczny i dynamiczny. Po za tym,bez problemu pali nawet w duże mrozy,i nie bierze oleju,od wymiany do wymiany nie dolewam nawet ml oleju!
Skrzynia w miarę,ale także porównując do passata B5 jest kiepska przynajmniej biorąc pod uwagę Rovera i Passata z tego samego rocznika. Wybierak biegów jest mało precyzyjny,a luzy na krzyżakach powodują nieciekawe brzęczenie drążka zmiany biegów,na szczeście jednak można to bez problemu i niskim kosztem naprawić. Po za tym w moim samochodzie skrzynia jest troche głośna,nie wiem czy dotyczy to tylko mojego samochodu czy i innych roverków.
Prowadzi się wyśmienicie,bardzo wygodne,i stabilne na zakrętach.W moim samochodzie jest niewielki luz na maglownicy co powoduje telepanie samochodu przy wyższych prędkosciach,ale wiem ze to tylko mój egzemplarz dlatego za układ jezdy 5!!
W porządku,widoczność na boki i w lusterkach bardzo dobra,troche kiepsko do tyłu,bo nie widać końca samochodu,ale kwestia przyzwyczajenia!
Wszystko pod ręką,trochę dziwne rozwiazanie sterowania elektrycznymi szybami,przyciski zlokalizowane są pomiedzy siedzeniami,ale to także kwestia przyzwyczajenia.
W jak najlepszym porządku,szyby szybko odparowują,dmuchawa jest bardzo wydajna!
Tutaj jest trochę gorzej,jak na tak duży samochód miejsca jest mało.Ja mając 187 cm wzrostu muszę odsunąć fotel daleko do tyłu,żeby podróżować komfortowo,a wtedy z tyłu nie ma praktycznie w ogóle miejsca na nogi!!!! za to duży minus!!
Tu też nie za dobrze,przynajmniej w moim Roverku, silnik jest bardzo głosny i słychac go w kabinie,moze jest to spowodowane tym ze nie mam plastikowej osłony na silniku,może to jeszcze miało go tłumic,nie wiem.Ogólnie da sie wytrzymac,ale głosno jest
Samochód pali w trasie troszke ponad 6 litrów,w mieście nie wiem,ale mysle ze koło 7!
Za 10 000 zł kupiłem samochód z zawieszeniem w dobrym stanie,nie działajacą niestety klimatyzacja,i silnikiem jak sie okazało w dobrym stanie technicznym.Więc myśle że było warto.
Mam problemy z prowadnicami szyb,jedna z nich nie za chętnie się otwiera i zamyka.Pokazała się rdza na tylnych nadkolach,ale to podobno normalne w tym samochodzie,po za tym nic sie nie dzieje,Do tej pory wymieniłem tylko osłonę przegubu zewnętrznego bo była porwana po za tym nic!
Jak narazie nic poważnego sie nie stało z moim samochodem.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 SDi 105KM 77kW [l/100km]

6,4