Ocena kierowcy - Rover 600

Silnik 2.0 i 115KM 85kW
Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: 1 rok
Rover 600 2.0 i 115KM 85kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Wydawało mi się że jest podobne do Hondy Accord, wbrew pozorom powiedziałbym że jest troszeczkę lepsze.
Jestem zadowolony ;-) (oj żebym nie zapeszył, tfu, tfu, tfu) Przez ponad rok czasu i przejechane 25000 km nie było potrzeby wymiany niczego innego niż płyny, filtry oraz tankowanie LPG i czasem benzynki. Coś co mnie bardzo cieszy to to że ludzie uważają ten samochód za nowszy i bardziej wartościowy niż w rzeczywistości jest - poprostu jest elegancki.
Silnik to 2.0 Honda Accord, więc nic dodać nic ująć- musi być dobrze. Po rozgrzaniu słychać tylko opony i opór powietrza. Trzeba podkreślić że jest bardzo elastyczny.
Czasami jest problem z wrzuceniem wstecznego, za drugim razem jest Oki. Trzeba tu wspomieć o długiej 3, co cieszy szczególnie gdy trzeba się poruszać po zakorkowanym mieście.
Komfortowy, poprostu płynie, pomimo polskich dróg.
Bardzo dobra. U mnie jest problem ze światłami - świecą gdzie chcą, ale to już nie wina auta lesz zaniedbań kierowcy.
W lato kilmatyzacja daje rade, zazwyczaj jeżdżę na 1 lub 2 prędkości wętylatora. Co do nagrzewania też nie najgorzej.
Z przodu jest bardzo dużo miejsca z tyłu troszkę gorzej, ale tam nie siedzę ;-)
Jak silnik jest zimny troszkę go słychać (ale tyle, że wiemy że mamy silnik), potem tylko wiatr i opór powietrza.
Spalanie w mieście -Warszawa (czytaj ciągle korki) do 14l/100km, na trasie 9,5l/100km LPG przy mało agresywnej jeździe. Jeżeli chodzi o ceny napraw to przeciętne w górnej granicy przeciętności. Na szczęście jest to nie odczuwalne bo prawie nic się nie psuje.
Gdy szukałem samochodu dla siebie, patrzyłem na Hondę Accord. Okazało się że za te same pieniądze mogę mieć dwa lata młodszego Rovera 600 z dużo (naprawdę dużo) lepszym wyposażeniem. Rover to limuzyna warta swojej ceny. Następny będzie Rover 75, albo Volvo V70.
Mam bardzo słabo wyposażoną wersję, więc z elektroniki nie ma co się popsuć ;-) Zaczynam odczuwać polskie drogi: prawy przegub i lewy góry wahacz do wymiany, ale to przez nasze drogi. I to co jest plagą w Roverach 600 i Hondach Accord - pęcherzyki rdzy na tylnych błodnikach.
Brak

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 115KM 85kW [l/100km]