: O silniku pisałem już dużo ale jeszcze raz napomnę bo myślę że jest on wart uwagi.
Układ elektryczny
: Dwa razy wyskoczył bezpicznik do szyby kierowcy (błahostka)
: W niektórych miejscach powoli zaczyna pojawiać się korozja (miejsca mało widoczne)
Właściwie to jestem bardzo zadowolony z zakupu roverka. Jeździmy nim po mieście jak i na dłuższe trasy ( np. szwajcaria) i jeszcze mnie nie zawiódł. No ale auto robi się coraz starsze więc będę musiał poświęcic mu więcej uwagi. Póki o niego dam odwdzięcza mi się po stokroć.
Silnik- oczywiście kwestia gustu. Silnik nie należy do najbardziej wyciszonych ale jego praca czyli niesamowita elastyczność i piękny dzwięk podczas przyśpieszania powoduje że mam ochotę jeździc nim codziennie (a auto mam juz 3 lata i jeszcze mi się nie znudziło:D) Dziewczyna ceni go bardzo za elastyczność.
Przy ponad 200 tys km przebiegu wszystkie biegi załączają sie bardzo precyzyjnie i bez haczeń. Powoli wyczuwam lekkie haczenie przy wstecznym no ale bądź co bądź ale auto ma 12 lat:)
Roverek jest zawieszony nisko ale jeździ się dosyć komfortowo. Lekkie stuki po najechaniu na nasze pięknie (nie) załatane dziurki w jezdni. Trzyma się drogi jak opętany- nie ważne jaką prędkością jadę. Kierownica nie ucieka na dziurach. Wyprzedza i jeździ się precyzyjnie.
Słupki na przedniej szybie są wąskie (miałem okazję jeździć wieloma markami aut. m.in. golf, passat, bmw 525 i inne) i widoczność uznaję za najlepszą. Do tyłu? Hmm gdybym nie miał spoilera może było by gorzej. Ze spojlerkiem parkowanie do tyłu to czysta przyjemność. Pomaga on wyczuć koniec auta i wiem że nigdy nie stuknę nikogo. Dziewczyna wręcz uwielbia parkować tyłem. Wychodzi jej to nawet lepiej niż przodem.:)
Wszystkie przyciski na swoim miejscu. Dostęp do wszystkiego na wyciągnięcie ręki (z tym że mam 194 cm i długie ręce:P)Ręka w ciemno trafia tam gdzie powinna, nic mi się nie włącza przez przypadek. Guziki duże i czytelne. Osobiście wydaje mi się tylko że pedał gazu powinien być bardziej postawiony ukośnie ale to tylko moja obiegowa opinia.
Nie wiem czy moja klima ma jakiś defekt ale zbiera się bardzo wolno i niekiedy w gorące dni wolę otworzyc okno niż czekać aż się ochłodzi.W zimę też nie idzie mu to super ale jest lepiej niż w lato. Myślę że klima mogłaby być bardziej dopracowana no chyba że może za dużo się spodziewam po 12 letnim aucie:P
Miejsca z przodu jest pod dostatkiem zwłaszcza że jak już mówiłem do najniższych nie należę. Z tyłu można wygodnie przewieźć dwie większe osoby albo trzy średniego wzrostu mniej wygodnie. Czyli troszkę ciaśniej na krótkie trasy ok, gdzieś dalej? Już można poczuć zmęczenie.
W mieście i do 120-130 km/h silniczek pyrka bardzo miło dla ucha.Przy przyśpieszaniu fajnie warczy. Powyżej 130 staje się głośny (wyraźnie przydałby się 6 bieg bo mocy mu nie brakuje). Przy większych prędkościach oprócz tego słychać jedynie szus kół i opływanie powietrzem kabiny.
Pojemność silnika 2.0 , 105 KM około 6 litrów dieselka. Jeżdżę tanio i na stację nie zaglądam zbyt często. Jak na swój rocznik i już ostro najechany silnik spalanie wyceniam na znakomite (zapewne od nowości spalał jeszcze mniej!
Ceny napraw i części wielokrotnie tańsze niż do volkswagenów audi czy bmw lub porównywalnie. (sprawdzone!). Części da się dostać praktycznie od ręki.
Porównanie. Rover 10 tys zł. 98r. 105KM. Skóra w środku. Niesamowity wygląd. Klima. Wszystkie szyby i lusterka elektrycznie sterowane. Wygodny i oszczędny. VW golf- 17 tys zł. 98r. moc poniżej 100. na siedzeniach zwykły materiał. brak klimy. szyby jeszcze ręczne. Oszczędny. Sami wybierzcie:D
Auto spisuje się niebywale sprawnie a przyznam że odradzano mi zakup (bo niby nie ma części a jak są to drogie) no i co? no i nie prawda. Oprócz standardowo wymiany filtrów czy oleju wymieniłem raz żarówkę, dwa razy bezpiecznik i raz klamke.
Napisane wyżej:P
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 Di 105KM 77kW