Ocena kierowcy - Rover 400 II Sedan

Silnik 2.0 Di 105KM 77kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 1 rok
Rover 400 II Sedan 2.0 Di 105KM 77kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo przyjemny silniczek pod względem ekonomiczności. Przy spokojnej jeździe naprawdę ekonomiczny, ale da się i poszaleć:) Czuć 105km i śmiało można szybko ruszać spod świateł oglądając współzawodnika w pasacie za sobą:)
Karoseria : Niestety rdza
Jestem bardzo zadowolony. Wszystko to na czym mi zależy jest na conajmniej dobrym poziomie. Bogate wyposażenie i cena zakupu poniżej 11000PLN powoduje że jest to chyba "zakup życia":)
Nie najwyższa kultura pracy spowodowana najprawdopodobniej niemłodą konstrukcją silnika. Jednak dynamika w powiązaniu z ekonomią użytkowania rekompensuje to. Wymiana rozrządu na orginalnych częściach ok 800PLN (2 paski i 3 rolki)
Jedynka do ruszania. Dwójka i trójka - ogień z d...py:). Czwórka - od 90 - 120km/h - jak wyżej:). Piątka jak na diesla przystało - mułek. Przydała by się jeszcze szóstka.
W porównaniu do Hondy Accord jaką miałem wcześniej to nie ma co porównywać oczywiści na korzyść Rovera. Było to dla mnie niemałe zaskoczenie pomimo, że Rover miał dość mocno zużyte amortyzatory. Nawet kumpel z Audi A4 '99 stwierdził, że Rover lepiej tłumi i lepiej trzyma się drogi od jego auta, a jeżdżę na 14sto calowych kołach. Niestety amortyzatory przednie kosztują od 300PLN/szt. i nie ma zamienników...
Bez uwag.
Wszystko prawidłowo rozmieszczone. Lepiej tylko można było umieścić pokrętła od nadmuchów oraz włącznik świateł przeciwmgielnych przednich (które we mgle nie sprawdzają sie najlepiej).
Tą kategorię muszę ocenić najgorzej. Pomimo wymiany filtrów kabinowych wciąż występuje problem szybko zaparowujących szyb w deszcz. Na szczęście mam klimę, ale strach pomyśleć co by było gdyby nie ona...
Należe do osób bardzo wysokich i mieszczę się i jest mi całkiem wygodnie. Bez problemu robię trasy ponad 600km.
Dość głośny przy prędkościach ponad 110-120km/h.
Zachwycająco niskie. Pomimo nielekkiej konstrukcji przy jeździe w trasie 100-110km/h (przy wyprzedzaniu do 140km/h) spalanie 4,5l/100km; przy jeździe 120-140km/h (chwilowo nawet 180km/h) 5,5l/100km; przy jeździe 140-160 km/h - 6,3l/100km. Co do napraw to nie miałem ich zbyt wiele. Z wymuszonych tylko wymiana klocków z przodu 100PLN + wymiana. Poza tym nic mi się (odpukać) nie zepsuło a zrobiłem przez rok 17000km. Inne ceny: filtr powietrza - 20-30PLN, filtr paliwa - 25-50PLN; filtr oleju 20-30PLN.
Jak wyżej.
Tylko niechcący wyrwałem klamkę. Za mocno szarpnąłem. I teraz mam problem...
Zawiódł mnie raz. Na osi alternatora zamocowana jest pompka oleju (nie wiem do czego). Zatarła się i przez miesiąc nikt nie mógł mi podać przyczyny dlaczego samochód nie chce odpalić. W końcu sam rozebrałem alternator i sam to naprawiłem. 6h roboty i jeżdżę dalej bez problemów.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 Di 105KM 77kW [l/100km]

5,8