Ocena kierowcy - Rover 400 II Sedan

Adamczyk20051@wp.pl, 15 lat temu
Silnik 1.4 Si 103KM 76kW
Rok produkcji 1996
Rover 400 II Sedan 1.4 Si 103KM 76kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Bardzo mile zaskoczyło mnie zawieszenie w tym aucie jest dość sztywne ale za razem komfortowe na zakrętach samochód jest przyklejony do drogi. zawieszenie nie do zdarcia na naszych drogach. Zaskoczyła mnie również blacharka w tym samochodzie dosłownie nie ma najmniejszych śladów korozji podkreślam że jest to auto 12 letnie.
Piękne i niezawodne auto na lata. Większość opini negatywnych zapewne pochodzi od autorów typu ,, leje i jade\" no niestety o samochód trzeba dbać a on nam się odwdzięczy pięciokrotnie.
Silnik jest bardzo dynamiczny nawet przy takiej pojemności jak 1.4 16V. Na autostradzie rozpędziłem się do 200km/h i byłem mile zaskoczony że to auto osiągneło taką prędkość bez problemów. Spalanie średnio ok 6,5l/1oo km
Skrzynia pracuje dość dobrze choć trochę za duże skoki dzwigni zmiany biegów.Wsteczny od czasu do czasu potrafi wyskoczyć ale to jest standart w tym samochodzie, poprostu tak jest i już nie zwracam na to uwagi.
Prowadzi się super. Samochód nie wykonuje żadnych nieprzewidzianych zachowań po prostu rewelacja.
Trochę słaba widocznoś przy cofaniu ale można się przyzwyczaić.
Wszystko na swoim miejscu, niczego nie trzeba szukać. Na prawdę staranne wykonanie i co najważniejsze brak jakiegokolwiek skrzypienia deski rozdzielczej.
Znakomite ogrzewanie dosłownie po kilku chwilach w aucie jst gorąco. żero parowania szyb. Polecam wersję z klimatyzacją.
Z tyłu siedzi się wygo dnie , wysoko i pewnie. Przedni fotel z rególacją góra-dół. Mam 185 cm wzrostu i nie odczuwam najmniejszego dyskomfortu.
Wyciszenie mogło by być trochę lepsze ale po co. W środku słychać wspaniałe brzmienie silnika niczym V6. Spróbujcie a sami się przekonacie.
Spalanie tak jak mówiłem średnio 6.5 litra miasto ok 7.5 autostrada przy prędkości nieprzekraczającej 110-120km zmiścicie się w 6 litrach.
Moim zdaniem za takie pieniądze nie kupicie lepszego auta o takiej orginalnej sylwetce i naprawdę ogromnym bagażnikiem. Ceny części zamiennych naprawdę tanie i nie wierzcie w opowieści że nie można ich dostać. Wszystkie części są dostępne bez żadnych broblemów.Dużo pasuje od hondy civic.
Posiadam go dwa lata i nic jeszcze mnie nie zawiodło wszystko wymiam na czas.
Jeżdzę tym samochodem do danii kilka razy w roku to ok 1500km w jedną stronę, nigdy mnie nie zawiudł a po drodze mijałem wiele aut leszej klasy które niestety nie wytrzymały podróży. Wcześnoiej posiadałem Golfa III i cieszę się że się go pozbyłem. Zawieszenie musiałem wymieniać przynajmniej 2 razy do roku, tuleje wachaczy padały jedna po drugiej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Si 103KM 76kW [l/100km]

6,1