Ocena kierowcy - Rover 200 III

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Rover 200 III 1.4 Si 103KM 76kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : Rover 200 to tai miejski ścigacz. Bliźniak Hondy Civic, może gorsze wykonanie ale auto z duszą. Swietne zawieszenie. Nie jeżdze na kapciach ale i tak trzyma sie drogi jak przyklejony. Niestraszne mu zakręty i wiraże. Prawie sportowiec, biorąc pod uwagę fajną jazdę na wysokich obrotach.
Silnik : Układ chłodzenia, uszczelka, głowica, termostat, przewody
Układ elektryczny : Drobiazgi.
Inne : Węyk pękający od tylniego spryskiwacza. Standard.
To dobry samochód pod warunkiem że nabędzie sie go z pewnego źródła. Auto zadbane i odpowiednio serwisowane i ekploatowane jest COOL . Ja niestety nie mialem szczęścia. Trafiłem na "Włocha" i był po prostu zajechany. Mimo wad lubie to auto. Ma w sobie coś, co odróżnia go w morzu golfów i cors.
Bardzo dobry motor pod warunkiem, że go się wysoko kręci. Zaczyna nabierać mocy powyżej 4 tys. obrotów, co okupione jest hałasem w środku. Dzwięk silnika kokjarzy mi sie z ...Poldkiem.
Bywa różnie. Najgorzej jest z wsecznym. Trzeba sie przyzwyczaić no i czasami 1 nie chce wskoczyć.
To najlepsza strona tego auta bezdyskusyjnie Poprostu przyklejony do asfaltu. Świetnie wchodzi w zakręty.
Nic dodać nic ująć. Brakuje tylko większego schowka.
Super!. W zimie grzeje jak w piecu po paru minutach a wersja z klimą szybko chłodzi rozgrzane plastiki;)
Z przodu miejsca bardzo dużo. Z tyłu.... No cóż ja prowadzę więc tył mnie nie obchodzi. Raz jechłem /180 cm wzrostu/ i współczuje tym którzy muszą się tam gnieść.
Najsłabsza strona autka. Powyzej 120 km hałas jest ogromny. Na autostradzie już tylko stopery.
Nie jest najgorzej. Ale apetyt na paliwo ma. Z częściami coraz lepiej, ale ceny nie rozpieszczają. Auto lubi wysokie obroty i przy ciężkiej nodze lubi wypić.
Za tę cenę to naprawde dobry zakup. Pamietajcie tylko przy zakupie dobrze sprawdzajcie. I patrzcie co chlupie w zbiorniczku wyrównawczym. To podstawa.
No cóż mogło być lepiej. Wężyk w tylnim spryskiwaczu, wycieraczki,żarówki, raz pękł pasek alternatora, bezpieczniki/ pasują od hondy civic/. No i te trzeszczące plastiki!
Też bez rewelacji. Nie kupujcie auta z Włoch. Makaroniarze nie dbają o auta a Rover ma delikatny układ chłodzenia. Jazda na wodzie zamiast płynu spowduje że silnik do remontu albo wymiany no i wyciekanie płynu z różnych rurek i wężyków.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Si 103KM 76kW [l/100km]

8,7