Ocena kierowcy - Renault Vel Satis

Szymon, 18 lat temu
Silnik 2.2 dCi 150KM 110kW
Rok produkcji 2003
Renault Vel Satis 2.2 dCi 150KM 110kW 2002-2006 - Oceń swoje auto
Ogólne wrażenia mam po prostu doskonałe !!!
Silnik dość dynamiczny wysoka kultura pracy, nad wyraz cichy (może to zasługa wygłuszenia smochodu). 150 KM jest wystarczającą mocą, pomimo dość dużej wagi samochodu.
Nie jest źle, choć jak na auto w tej cenie powinna pracować ciut precyzyjniej (chodzi w szczególności o wrzucanie biegu pierwszego i wstecznego).
Po prostu bez zarzutu !!!
Mam drobne zastrzeżenia do lusterka wstecznego, które troszkę zasłania widoczność przy skręcie w prawo (można się do tego przyzwyczaić, ale znowu: za tą kasę ?), poza tym jest OK (nieodzownym jest jednak czujnik cofania, biorąc pod uwagę długość samochodu).
Nie mam zastrzeżeń. Wszystko na swoim miejscu. Może wyłącznik ESP jest dziwnie schowany, ale zakładam, że producent, który ogromny nacisk kładzie na bezpieczeństwo założył, iż kierowca będzie z niego korzystał niezwykle rzadko.
Nie mam zastrzeżeń.
To auto to salon. Zastanawiam się czy się nie przeprowadzić :)
Jestem pełen podziwu dla Renault. Nie sądziłem, że można osiągnąć taki efekt wyciszenia w dieslu. BRAWO!!!
No cóż. Jeśli kogoś stać na auto za ponad 180 tysięcy złotych to nie liczy pieniędzy przy dystrybutorze. A poza tym to mam porównanie do Astry II mojej żony (1,7 CDTI). Spala o 2 litry średnio więcej, ale waży bez mała drugie tyle, silnik ma 55 KM więcej a o miejscu już nie wspominam.
Powiem tak - 183 tys. zł (tyle kosztuje w salonie auto w mojej wersji) pewnie nie zapłaciłbym (bo nie mam:)). Ale biorąc pod uwagę pieniądze, które ja za niego dałem, to fenomenalnie.
Jak do tej pory usterki nie dały mi się we znaki.
Daję ocenę tylko dobrą, gdyż dwa razy miałem problemy z komputerem (raz nie zapalił a raz wysłał mnie do serwisu). Jednak zdaniem specjalistów spowodowane to było faktem, iż auto długo stało i nikt nim nie jeździł (w pierwszym przypadku czysto elektryczny błąd przepustnicy, w drugim zapowietrzony układ paliwowy) - kupiłem samochód z fabryki, po testach - auto zeszło z taśmy w 2003 r, a ja je kupiłem z przebiegiem 31 km!!! (słownie: trzydzieści jeden km). Wobec powyższego, biorąc pod uwagę ogólne, bardzo dobre opinie o tym silniku (2,2 dCI - montowany m.in. w Lagunie) daję ocenę dobrą.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 dCi 150KM 110kW [l/100km]

7,4