Ocena kierowcy - Renault Twingo I

encomp@poczta.onet.pl, 19 lat temu
Silnik 1.2 60KM 44kW
Rok produkcji 2000
Renault Twingo I 1.2 60KM 44kW 1996-2007 - Oceń swoje auto
Uważam, że autko idealne jako 2-gi samochód lub dla rodziny 2+1. U mnie jest to autko żony, które również z przyjemnością używam :) sam jeżdżąc dużym (astra kombi)
silnik w sam raz na to autko. Ekonomiczny, moc 60 KM na tak mały samochód w sam raz. Dobrze przyspiesza na 3-4 biegu
Skrzynia OK. Ale gdy jest w granicach 0 st. C - chodzi dość ciężko. Po przejechaniu kilku kilometrów sie poprawia.
Autko prowadzi sie znakomicie. Elektryczne wspomaganie działa rewelacyjnie.
Bardzo duża szyba przednia i wielkie szyby boczne - nic wiecej dodać. Lusterko wewnętrzne mogło by być nieco większe.
Mały samochód - znakomicie mozna wjezdzac w waskie uliczki, parkować zawracac.
Nawiewy działają b. dobrze. Ogrzewanie działa błyskawicznie - odnoszę to do swojego 2-giego auta Opla Astra 1998 - gdzie trzeba przejechac 7-8 km zeby poczuc ciepło.
Mały samochód - wielki w środku. W dodatku - tylna kanapa przesuwana - znakomite rozwiązanie nan duże zakupy. 2 dzieci w fotelikach ma sporo miejsca z tyłu
Autko dobrze wyciszone. Na autostradzie przy 140 km/h nie jest zbyt głośno
po miescie spala około 6-6,5 litra (okres wiosenno letni)
Kupiłem to auto od 1-szego właściciela we Francji - wyszło mnie w sumie tyle co za seicento w roczniku dwa lata młodszym. Auto było stuknięte (przednie koło prawe przesunięte, leflektor, zderzak, maska, błotnik, podłużnica) - wymieniłem wszystko na nowe oryginały, dałem do porządnego warsztatu geometria itd - wszystko OK. Zainwestowałem sporo kasy żeby zrobić porządnie, przejechałem od naprawy około 7 tys. km i jak na razie jest wszystko OK.
tylna wycieraczka ma ograniczniki plastikowe trzymające gumke - rysuje szybe - skróciłem je o jakies 2 mm i teraz jest ok
Na razie - odpukac - nic mi sie nie przydarzyło. Normalne wymiany - 65. tys (5 rok pojazdu) wymieniłem rozrząd, klocki hamulcowe.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 60KM 44kW [l/100km]

5,5