Ocena kierowcy - Renault Thalia I

Guderian, 17 lat temu
Silnik 1.4 75KM 55kW
Rok produkcji 2004
Renault Thalia I 1.4 75KM 55kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
jak sie nie ma góry szmalu, nie chce kupować czegoś co ma 100 000 km przebiegu i niejasną przeszłość i ma sie już jakąś rodzine do wożenia to to auto spełni swoje zadanie - przewiezie bez problemów (ale też bez luksusów) z puntu A do punktu B.
jak na tą pojemność to w miare dynamiczny, da sie wyprzedzać. niestety bardzo głośny.
bez zarzutów, biegi na miejscu
dobrze tłumi wszelkie nierówności, nie za miękki, nie za twardy.
ponoć niektórym przeszkadzają tylne słupki ale nie mi. cofanie żadnych problemów nie nastręcza.
dostęp do wszelkich pokręteł dobry, intuicyjny (inna sprawa że w samochodzie tej klasy za wiele ich nie ma). bagażnik niby wielki ale włożenie do niego wózka dziecięcego nastrecza nie lada trudności. genralnie nic o dużych gabarytach nie wejdzie.
szyby sie pocą. nadmuch ciepły jest wydajny. silnik szybko sie nagrzewa i podaje ciepłe powietrze do środka. klima ręczna latem działała bez problemu i miło chłodziła.
miejsca dla dzieci na tylnych siedzeniach dostatecznie dużo. fotele zawsze mogłby być wygodniejsze ale nie narzekam.
totalna kicha. w pracy mam toyote yaris 2004. nią jadąc 60km/h natężenie chałasu jest podobne jak w thalii na postoju. gdy wieżdża się kołem w kałuże słychać że tylko blacha człowieka oddziela od tej wody i lada chwila będzie sie miało mokre stopy. wyciszenie to dla mnie zdecydowanie największy minus tego wozu.
dane dotycza tylko lpg - na bęzynie tylko rozgrzewam silnik. w mieście jeżdże dość oszczędnie, ciut mocniej za to dociskam na trasie, tak do 140km/h, więc tu i tu spalanie takie samo. wedle informacji producenta spalanie benzyny powinno wynieść w mieście 9.9L/100km a mi gazu idzie koło 8 i to z klimą - nie wiem jak oni robią te testy spalania.
małe pieniądze a jeździ - więc chyba dobrze.
odpadła mi gómowa uszczelka przy przedniej szybie, coś strzela przy szybach elektrycznych jak "za mocno" podciągnie sie je do góry, kierunkowsakaz po skręcie w lewo nieraz się zacina i nie wyłącza sam. cóż, made in turcja...
jeszcze nic sie wielkiego nie popsuło

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 75KM 55kW [l/100km]

8,6