Ocena kierowcy - Renault Thalia I

aa, 19 lat temu
Silnik 1.4 75KM 55kW
Rok produkcji 2005
Renault Thalia I 1.4 75KM 55kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Autko tak jak dla mnie rodziny 2+1 jest prawie ze idealne.Wyjezdzajac na wczasy nie musialem sie martiwc, ze cos sie nie zmiesci w bagazniku (jest ogromny). Zaluje ze w cenie do 40ytys z, nie mozna kupic nowego samochodu kombi a taki mnie interesowal. Firmy motoryzacyjne udaja lub uwazaja ze Polacy przepadaja za sedanami wiec nic nie robia a wprowadzic do oferty kombi w/w cenie.konkurencja za 35tys zl nie jest w stanie zaoferowac nic lepszego( samochod ma 2 PP, wspomaganie kierownicy. el sterowane i podgrzewane lusterka, przod el szyby, centralny zamek w kluczyku, swiatla przeciwmglowe, aluminiowe nakladki z logo na progi + blokada skrzyni(od dilera), lusteka i zderzaki w kolorze nadwozia, fotel kierowcy regulowany na wysokosc, regulowana kierownica. szkoda ze nie ma alumow w tej cenie ;) Ogolnie jestem b.zadowolony i mam nadzieje ze tak bedziej jak najdluzej. aha plus dla Renault za mozliowosc wykupienia dodatkowej gwarancji w sumie do 4lat lub 100tys km
Jestem mile zaskoczony dynamika silnika. (wczesniej jezdzilem Clio I 1,2) 75KM w zupelnosci wystarczy jak na ten samochod (nie naleze do "kierowcow rajdowych"). Dobrze sie zbiera i przyspiesza.Praca silnika jesli chodzi od poziom halasu do 130km/h b. dobra. Podczas oczekiwania na zielone swiatlo slychac silnik ale nie z Thali tylko z obok stojacych samochodow:)
nic dodac nic ujac.
trzeba uwazac na ostrych zakretach przy wiekszych predkosciach autko moze delikatnie tylem zarzucic. Zawieszenie jak na ten woz komfortowe (mialem okazje jezdzic brykami o wiele lepszymi od Thali ale Thalia nie ma sie czego wstydzic w tym temacie)
do przodu i na boki doskonale gorzej z tylem radze zawsze uwazac cofajac - slaba widocznosc
uwazam ze wiekszosc rzeczy jest na miejscu i pod reka. Wlacznik swiatel awaryjnych jak dla mnie w b.dobrym miejscu zostal umieszczony natomiast na krytyke zasluguje miejsce zamontowania wlacznika ogrzewania tylnej szyby. Materialy uzyte do produkcji deski nie najlepszej jakosc -twarde(zmienna kolorystka poprawia ogolny wizerunek), w Clio choc bylo starsze mialo o wiele lepsza deske.
no coz pojawiaja sie problemy z wentylacja przedniej szyby zwlaszcza przed kierowca (nie zbyt skutecznie radzi sobie z zaparowana przednia szyba wentylator na najmniejszej predkosci obrotowej-nie posiadam klimy), co do bocznych szyb nie ma problemu
z przodu perfect, z tylu nie jezdze:) tylko moje dziecko ale nie narzeka a w rodzinie nie mam nikogo o wzroscie od 1.8m
do 110km/h ok ale potem pojawia sie halas dochodzacy nie z silnika tylko z beznadziejnych uszczelek min przedniej szyby zaluje ze tu Renault dalo ciala a bylo by naprawde super. Mam rade na ten feler- kupic radio:)
mialem Clio (auto mniejsze) a spalanie prawie to samo. Srednie spalanie najmniejsze to 6,1l/100km a najwieksze 6,7l/100km w cyklu mieszanym. Ciesze sie ze przeglad jest co 30tys km ze wzgledu na cene w ASO. Mowi sie ze inni sa o polowe tansi coz z tego jak przeglady maja co 15tys km wiec i tak zaplaca to samo z czasem
narazie bez zarzutu samochod mam 4 miesiace zobaczymy za kolejne 4 miesiace co bedzie:)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 75KM 55kW [l/100km]

6,1