Ocena kierowcy - Renault Thalia I

strawberry_kia, 19 lat temu
Silnik 1.4 75KM 55kW
Rok produkcji 2004
Renault Thalia I 1.4 75KM 55kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Bardzo dobre auto rodzinne z dużym kufrem, dla ludzi którzy samochody traktują nie jako obiekt kultu, ale jako niezbędne urządzenie AGD, które ma przede wszystkim spełniać swoją funkcję.
Standardowa jednostka napędowa jeszcze z 19. Ciągnie pewnie, ma zapas mocy.
Trochę dziwnie zestopniowana. Trzeba się nauczyć włączać wsteczny. Pracuje miękko, pewnie i bez zgrzytów.
Typowy francuz, mięciutki. Trzeba trochę uważać na zakrętach. Przy jeździe zgodnej z przepisami +10-20% prowadzenie bezproblemowe (oczywiście jak ktoś umie prowadzić, a nie tylko naciskać do dechy gaz, a potem do dechy hamulec).
Do tyłu słabiutko - szerokie tylne słupki. Lusterka jak dla mnie troszkę za malutkie. Trzeba się pilnować, bo można się zdziwić.
Wszystko pod ręką. Trzeba tylko wiedzieć, jak ustawia się kolumnę kierownicy i fotel, tak by nie przeszkadzały kierować i jednocześnie zapewniały dostęp do przełączników i widoczność wskaźników.
Mam klimatyzację, więc czy zimno, czy ciepło, no problem.
Z przodu OK. Z tyłu jeżdżą dzieci, więc się mieszczą. Nikt w rodzinie nie ma 190 cm wzrostu, więc nie mam problemu.
Silnik słychać od 90 km/h. Głośno robi sie od 120km/h.
Jak na starego benzyniaka - spalanie przywoite. Ceny w ASO, jak to w ASO...
Warto celować w używane roczniaki. Ja swoją ALIZE kupiłem za 28 tys. Nowa ALIZE powinna kosztować ok. 35 tys., a nie 43 tys. lub 38 tys. w promocji.
Tylko 15 tys. Jak dotąd nie dowijał się pas od strony pasażera. Usterka usunięta w ASO w 10 minut.
Brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 75KM 55kW [l/100km]