Ocena kierowcy - Renault Thalia I

Silnik 1.4 75KM 55kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 5 lat
Renault Thalia I 1.4 75KM 55kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Jednak zawieszenie. Wpisałbym silnik, ze względu na jego osiągi i dobre przyspieszenie, ale gdyby palił mniej.
Jestem bardzo zadowolony. W 2002 roku nie miałem dużych wymagań i 34000zł za nowe salonowe auto z klimą uważam, że źle nie zapłaciłem. Teraz na giełdzie ten rocznik kosztuje ok. 17.000, a podejrzewam, że swoje, tak utrzymane, sprzedałbym od ręki.
Bez zarzutu. Przejechałem wiele kilometrów zawsze szybko, wydajnie i dynamicznie. Wyprzedzanie przy 90km samochodem zapakowanym na wakcje jest przyjemnością - trzeba tylko pamiętać o wcześniejszej redukcji na trójkę i liczyć się z tym, że wypije więcej paliwa.
Niestety, właśnie usłyszałem, że kończy mi się sprzęgło... Przy takim przebiegu nie powinno to się zdarzyć. Poza tym czasami pojawiały się kłopoty z wrzucaniem wstecznego.
Jak na taką bryłę to dobrze trzyma się drogi. Czasami tylko przy większej prędkości podczas wymijania tira pęd powietrza potrafi wahnąć autem. Ogólnie ważniejsze są umiejętności prowadzenia samochodu i poznanie jego niedoskonałości.
Nie mam zastrzeżeń.
Na kokpicie wszystko poukładane jak należy. Przy siedzeniach zamieniłbym mechanizm zmiany oparcia siedzenia z trudnego do kręcenia kółka, na zwykłą dżwignię.
Po 3 latach klima jakby stała się słabsza. Ogrzewanie cały czas na tym samym dobrym poziomie. Natomiast parowanie szyb podczas deszczu, to już norma w Renault.
Dużo miejsca w środku. Duży bagażnik.
Do 120km/h jest w porządku. Powyżej trzeba zamontować sobie radio i glośno je puszczać. Spasowanie plastików pozostawia wiele do życzenia.
Dużo pije, ale ja mam ciężką nogę :-) Na szerokich dwupasdmówach nie schodzę poniżej 150km/h - wykazania GPS, a nie licznika. Po 4 miesiacach rozdarł się fotel kierowcu na łączeniu, ale wymieniono natychmiast. Od tej pory bez jakichkolwiek problemów z tapicerką. Przeglądy poza gwarancyjne wykonywałem w dobrym zakładzie u zaufanej osoby i jak widać opłaciło się.
Jest OK biorąc pod uwagę europejskie warunki. W Stanach za tę cenę miałby auto dwa razy lepsze.
Na minus: odstające uszczelki przy przedniej szybie. Fotel kierowcy mógłby być lepiej spasowany. Zawiasy od klapy bagażnika zajmują za dużo miejsca. Na plus: do tej pory nie wymieniałem akumulatora, a kręci super.
Do 89.000 kompletnie nic. Regularna wymiana filtrów, oleju, 2 razy klocków, żarówki, itp. Przy 80.000 obowiązkowa, książkowa wymiana rozrządu i pompy wodnej. Teraz przy 89.000 sprzęgło się ślizga i pojawiła się dziurka wielkości łba szpilki na ostatnim tłumiku.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 75KM 55kW [l/100km]

7,7