Ocena kierowcy - Renault Thalia I

Silnik 1.2 75KM 55kW
Rok produkcji 2002
Renault Thalia I 1.2 75KM 55kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Niestety to najgorszy samochód jaki miałem - Na szczęście pozbyłem się go niedawno. A miałem ich sporo, w tym dwa renault, z których byłem zadowolony. Ogólnie samochodem jeździła moja żona, chciała coś prostego do nauki jazdy po zdanym egzaminie. Niestety wybór był felerny.
Padaka. Głośny, paliwożerny i słaby. Za słaby. Oprócz tego na zimnym silniku okropnie szarpie i pluł olejem z każdego miejsca.
Lewarek cały czas się trzęsie, jak w starym żuku. Biegi nie zawsze wchodzą, zwłaszcza wsteczny.
Trudno opisać. Jeździ się tym trochę jak pontonem. Na pewno nie mogę powiedzieć, że jest twarde. Jest miękkie i komfortowe na nierównościach. Ale na zakrętach auto robi co chce i ma się wrażenie, że zaraz się wywróci.
Auto nie rdzewieje, to jego największy plus!
Jak to sedanie. Do przodu ok, do tyłu kiepsko. Na boki ujdzie.
Jak to w Renault. Kilka dziwnych rozwiązań. Otwieranie szyb przy lewarku zmiany biegów to jakieś nieporozumienie. Oprócz tego raczej prosto i wszystko czytelne, pod ręką.
Auto ma klimę, która o dziwo działa. Ogrzewanie ok, dosyć szybko się nagrzewa.
Z przodu okej, z tyłu ciasnawo. Bagażnik spory ale nieustawny. Jednak na nasze potrzeby wystarczał.
Wyciszenie jak na segment jest dobre ale renault jest z tego znane. Jest dobrze.
Jakby się dało dać 0 to bym dał. Auto powinno się nazywać Renault awaria. Pada wszystko, elektryka, elektronika, zawieszenie papierowe. Płyn hamulcowy ucieka, silnik aż kapie olejem a drugie tyle spala. Dolewki raz w miesiącu z kolejnych nieszczelności już się nie chce robić.
Dam 3 gwiazdki bo auto jest bardzo tanie (wiadomo już dlaczego)
Auto mam wrażenie, że się rozpada w oczach i nie ma tygodnia żeby jakaś kontrolka się nie zapaliła.
Dwukrotny kompletny wyciek płynu hamulcowego!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 75KM 55kW [l/100km]

9,3